Geen controle

Zijn de duizenden euro's die Graus krijgt terecht? 'De controle rammelt'

23 april 2019 16:02 Aangepast: 23 april 2019 17:31

Krijgt PVV-Kamerlid Dion Graus onterecht een verblijfsvergoeding van duizenden euro's? Dion Graus zegt van niet en ook PVV-leider Geert Wilders zegt geen reden te hebben om aan hem te twijfelen. Feit is wel dat Kamerleden duizenden euro's toeslag krijgen, zonder enige controle. "Het systeem draait om vertrouwen."

"Hij zegt van niet, en ik geloof hem", zegt Geert Wilders over de berichten van zijn partijgenoot Dion Graus. "Ik heb geen enkele aanleiding om te twijfelen aan zijn woorden dat hij daar wel woont en verblijft."

Maar volgens Wilders zou het goed zijn als het parlement een onderzoek doet naar de onkostenvergoeding. "Het zou goed zijn als het presidium daar onderzoek naar doet. Absoluut", zegt Wilders tegen RTL Nieuws. 

Misbruik?

De Volkskrant en EenVandaag trekken in twijfel of Kamerlid Dion Graus wel terecht verblijfsvergoeding krijgt. Graus zegt bij zijn moeder in het Limburgse Heerlen te wonen, maar wordt daar zelden gezien.

Wel krijgt hij volgens de Volkskrant en EenVandaag een maximale onkostenvergoeding, mede omdat hij zo ver van Den Haag woont: 24.000 euro per jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Binnenkijken bij de tweede huisjes van politici: 'Ik heb maar één keer in mijn jacuzzi gezeten'

Vergoeding

Hoe zit het? Kamerleden die ver van Den Haag wonen, krijgen een vergoeding. Daarvan kunnen ze een appartementje huren of kopen of hotels boeken. De vergoeding is afhankelijk van de woon-werkafstand. 

Hoe verder je formeel woont, dus de gemeente waar je ingeschreven staat, hoe hoger de vergoeding. De vergoeding kan oplopen tot 24.000 euro netto per jaar. Naast Graus maken nog dertig andere Kamerleden gebruik van de maximale toeslag voor onkosten.

Misbruik

Uit een rondgang onder Kamerleden die ver weg wonen, blijkt dat zij nog nooit gecontroleerd zijn. Ze weten ook niet wat de regels precies zijn. "Het systeem wordt gebaseerd op het adres waar je bent ingeschreven. Er is geen tandenborstelcontrole of zo. Het systeem gaat uit van vertrouwen."

Sommige Kamerleden stellen dat er misbruik van kan worden gemaakt, omdat er geen controle is. "Maar waarom zou je dat willen? Ik kan het me niet voorstellen." Een ander Kamerlid zegt: "Ik wil eerst precies weten wat de regels zijn. Het systeem gaat uit van vertrouwen. Het wordt wellicht tijd om het systeem te herzien."

Vermommen

PVV-Kamerlid Dion Graus reageert woedend op de aantijgingen. Hij zegt wel degelijk in Heerlen te wonen. Hij zegt zich te vermommen en zijn auto vaak niet voor de deur te zetten.

Ook zegt het Kamerlid dat zijn veiligheid in het geding is. "Ik kan niet alles zeggen tegen u. Ik ben de rechterhand van één van de zwaarst beveiligde mensen in Europa.'' Graus vertelt hij dat hij ook niet zomaar in de trein kan zitten vanwege veiligheidsoverwegingen. 

Geert Wilders Geert Wilders

'Controle moet deugen'

Politiek commentator Frits Wester zegt dat het behoorlijk ruimhartige vergoedingen zijn, die Kamerleden naast hun schadeloosstelling krijgen. "Op zich zijn die best te verdedigen, maar dan moet ook de controle deugen. Dat is nu allemaal erg vrijblijvend en gaat vooral uit van de goede wil en persoonlijke ethiek van het Kamerlid."

Daar komt, zegt Wester, nog een 'schimmig gebied' bij: "Waar woon je officieel, en waar verblijf je het meest en zou je dus ook officieel moeten wonen? Daar zijn een aantal richtlijnen voor. Bijvoorbeeld waar verblijf je en slaap je over een langere periode het meest. Op dat adres en in die plaats moet je ook ingeschreven staan."

'Het rammelt'

Wester besluit: "Bijstandsgerechtigden die stiekem samenwonen, maar toch twee adressen opgeven om zo een hogere uitkering te krijgen, worden daarop streng gecontroleerd. Een strengere controle op waar Kamerleden echt wonen, is zeker op zijn plaats. Die rammelt nu veel te veel. Want ook hier gaat het om gemeenschapsgeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore