Ga naar de inhoud
Te rechts

Tweede man Forum voor Democratie heeft flinke kritiek op leider Baudet

Thierry Baudet en Henk Otten Beeld © ANP

Henk Otten, de man die aan de wieg stond van Forum voor Democratie (FvD) en vanaf volgende maand de grootste fractie in de Eerste Kamer aanvoert, heeft flinke kritiek op FvD-leider Thierry Baudet.

In NRC Handelsblad zegt hij dat Baudet de partij te veel naar rechts trekt. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.

Kritiek op overwinningsrede

Otten stoort zich aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en met Latijn doorspekte ondergangsretoriek. Het moet nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter, vindt hij.

Vooral de overwinningsspeech die Baudet hield op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen schoot bij Otten in het verkeerde keelgat. Volgens hem moet je een politieke partij niet 'gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt'.

Forum-kiezer
Lees meer
Forum-kiezer is vaak oud-PVV'er, maar vooral anti-Rutte

Beticht van racisme

Dat de partij naar rechts opschuift en wordt beticht van racisme, hindert andere FvD'ers. "Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten."

De speech op verkiezingsavond draaide bovendien te veel om Baudet, terwijl hij 'het succes meer had moeten delen' met zijn partijgenoten, vindt Otten. Nu de partij groeit, zal de partijleider 'eraan moeten wennen' dat hij andere FvD'ers naast zich op het podium moet dulden. Ook al is dat 'best lastig voor hem'.

Meldpunt
Lees meer
Meldpunt 'geef je linkse leraar aan' van Forum voor Democratie roept woede op

Meldpunt linkse leraren

Otten erkent dat hij en Baudet van mening verschillen over de Europese Unie. Baudet houdt vol dat Nederland die zo snel mogelijk zou moeten verlaten, terwijl zijn tweede man wel heil ziet in nauwe economische samenwerking.

Ook in het meldpunt voor 'linkse indoctrinatie in het onderwijs', dat FvD in het leven riep en op zware kritiek kwam te staan, ziet de aankomend senator niets. "Dat heeft toch iets van een kliklijn."

Wat Baudet nu van plan is, in één minuut

01:24
Samenwerken met andere partijen zal moeilijk worden maar FvD-leider Baudet denkt toch dat zijn partij nu een hele grote invloed zal hebben op de politiek en het bestuur van het land.

Overigens vindt Otten dat Baudet moet kunnen zeggen wat hij wil, zegt hij in het NRC-interview. Hij zou alleen de belangen beter moeten afwegen.