Ga naar de inhoud
Bijzondere overstap

SGP'er stapt over naar Forum: 'Ik ben vrij conservatief, de partij past bij me'

Sytse de Jong stapt van de SGP over naar Forum voor Democratie. Beeld © Twitter

Na 12 jaar SGP-wethouder te zijn geweest, stapt Sytse de Jong (48) uit Staphorst over naar Forum voor Democratie. Hij wil als gedeputeerde in de provincie aan de slag. "Het boek van de SGP is uit, het is tijd voor een nieuw boek. God hielp me."

Heeft u veel reacties gekregen op uw bijzondere overstap?

"Ik heb heel veel reacties gekregen en heel wisselende ook. Van mensen die het begrijpen en fantastisch vinden tot mensen die er niets van snappen. Hoe kom je erbij, verwijten mensen me ook. Ik vind het niet pijnlijk, maar ik vraag me wel af waarom sommige mensen zo'n hard waardeoordeel hebben zonder dat ze mijn verhaal kennen."

Hoe komt u bij de overstap?

Ik ben 30 jaar lid van de SGP geweest. Ik was 11 jaar wethouder voor de SGP in Staphorst. Het is niet zo dat de SGP niets meer is of dat er van alles fout is met de partij. Ik heb jarenlang met veel voldoening als SGP-politicus gewerkt. Maar de partij is voor mij nu een gesloten boek. Een mooi boek dat uit is en dat ik in de boekenkast ga zetten. Het is tijd voor een nieuw boek."

U bent christen, ziet u ook een rol van God hierin?

"In mijn leven lopen zaken zoals ze lopen. Ik geloof ook dat God daarbij helpt. Het dienen van de samenleving staat daarbij op plaats 1. Dit kwam op mijn pad en daar heeft God ook een inbreng in. Ik ben gelovig maar denk nu niet dat ik de hele dag met een Bijbel loop te zwaaien."

forum

01:24

Wat trekt u aan in Forum?

"Ik ben vrij conservatief en Forum vertolkt een conservatief geluid. Zo is Forum kritisch op de overheid. En ik sta achter hun plannen over de energietransitie. Ik vind dat we moeten zorgen voor Gods aarde, maar je moet wel oog houden voor tempo en draagvlak. Ik hou van die praktische insteek en wil me blijven afvragen: wat betekent dit voor onze inwoners?  

Wat vond u van de foto van Baudet waarin hij naakt aan een zwembad lag?

"Laat het duidelijk zijn: ik hoef geen naaktfoto's te zien aan randen van zwembaden, maar ik ga niet verontwaardigde toon mensen aanspreken. En al helemaal niet via de media. Ik hecht wel aan een cultuur waarin we elkaar kunnen aanspreken. Maar dan persoonlijk en op een rustige toon."

Heeft u al iets gehoord van de Forum-leider? 

"Nee en dat hoeft ook niet. Ik ben een eenvoudig man die gewoon zijn werk wil doen."

Wat als Forum niet mee gaat besturen in de provincie?

"Ik heb nu gekozen voor Forum. Ik heb er vertrouwen in dat we verantwoordelijkheid gaan nemen. Forum is de twee na grootste partij geworden in de provincie en de informateur ziet een mogelijkheid dat we in de coalitie mee gaan doen. Dus daar heb ik vertrouwen in. Ik ga vol goede moed de onderhandelingen in en bekijk het stap voor stap.

Bent u nog lid van de SGP?

"Nee."

Wanneer heeft u dit besluit genomen?

"Ik wil daar niet teveel over kwijt, maar het is iets wat op mijn pad kwam. Onze wegen zijn gekruist."

Ben u weleens naar een bijeenkomst van Forum geweest?

"Nee."

Wat vindt uw gezin van de overstap?

"ik heb twee volwassen dochters. Ik hoef niet te weten wat ze stemmen, als ze maar gaan stemmen. Ik waardeer hun keuze. Ik doe altijd alles in mijn leven met de steun van mijn gezin. En ik voel me zeer gesteund door hen. Hun steun is onmisbaar."

Wat doet u nu voor werk?

"Ik zit in de Raad van Toezicht van een scholengemeenschap en ben bezig met een managementopleiding. Mijn hele leven ben ik al bezig met de politiek. Ik ben zeer dankbaar dat ik nu op deze plaats ben gezet."

Forum in de provincies:

  • Provincies waar Forum voor Democratie hoogstwaarschijnlijk niet mee gaat besturen: 

Noord-Holland, Friesland, Groningen, Gelderland, Drenthe, Utrecht en Noord-Brabant.

  • Provincies waar Forum nog in de race is om mee te gaan besturen:

Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Limburg en Zeeland.