Ga naar de inhoud
Dalende vaccinatiegraad

'Niet-gevaccineerde kinderen niet langer welkom op kinderdagverblijf'

Beeld © ANP

Niet-gevaccineerde kinderen zouden niet langer welkom moeten zijn op kinderdagverblijven. Dat vindt de SP. Het is het zoveelste politieke plan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Jeugdartsen reageren kritisch.

De vaccinatiegraad is aan het dalen en dat is veel politieke partijen een doorn in het oog. Maar hoe ga je om met ouders die hun kinderen niet vaccineren? De SP heeft een plan: alleen gevaccineerde kinderen kunnen wat de partij betreft nog terecht op het kinderdagverblijf.

'Gevaarlijke ziekte'

"Wij vinden dat het recht van de ene ouder om zijn kind niet te vaccineren, niet ten koste moet gaan van de gezondheid van andere kinderen", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. "Mazelen is gewoon een heel gevaarlijke ziekte. Een ziekte die we willen voorkomen en die we ook kunnen voorkomen. Ik vind dat we dat ook moeten doen."

Sinds vier jaar zit Nederland onder de grens van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als veilig hanteert. Door de dalende vaccinatiegraad is het voor bijvoorbeeld het mazelenvirus makkelijker om zich te verspreiden. Begin deze maand werd bekend dat vier kinderen op een Haagse crèche besmet zijn met mazelen. Ook op andere plekken in de wereld rukt de ziekte weer op.

Tweedeling kinderopvang

Het kabinet onderzoekt verschillende opties om de vaccinatiegraad te verhogen. Zelfs verplichte vaccinatie wordt door verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis niet langer uitgesloten, al noemt hij dat een 'uiterste maatregel'. Politieke partijen komen intussen met allerlei andere ideeën.

D66 wil bijvoorbeeld dat niet-gevaccineerde kinderen geweigerd kunnen worden op de kinderopvang, maar alleen als de opvang dat wil. Maar experts waarschuwen voor een tweedeling die kan ontstaan tussen kinderdagverblijven waar de vaccinatiegraad heel hoog is, en verblijven waar die dan veel lager ligt. "Als daar een keer een uitbraak komt, geeft dat heel grote risico's voor die kinderen daar", stelt ook Hijink.

'Wereld groter dan de crèche'

Jeugdarts Ellen van der Linden hoop dat politieke partijen goed nadenken voordat ze een plan invoeren. Namens de Jeugdartsen Nederland zegt ze: "Het is natuurlijk aan de politici of ze het plan om onvoldoende gevaccineerde kinderen te weigeren op kinderdagverblijven en scholen willen invoeren.  Er zitten meerdere kanten aan deze kwestie dus als eerste lijkt het me raadzaam dat de politici zich goed informeren."   

De jeugdarts vervolgt: "Je hebt onder andere te maken met vaccinatiegraad in de populatie, groepsbescherming, infectierisico en democratische vrijheden. Het is aan de ouders zelf of ze hun kind laten vaccineren of niet. Voor jongeren geldt hetzelfde."

Ze gelooft vooral in het gesprek met de niet-vaxxers. "En met name met degenen die twijfelen. Ik geloof daar meer in dan dat je deze ouders allerlei dingen gaat verplichten en ontnemen."

Mogelijke maatregelen

  • De VVD wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar harde maatregelen tegen ouders die hun kind niet willen laten inenten. De partij deed inspiratie op in Australië. Dat land hanteert de regel 'geen prik, geen geld'.  Mensen die niet vaccineren, worden gekort op kinderbijslag of andere toeslagen.
  • D66 is bezig met een initiatiefwetsvoorstel om crèches en peuterspeelcentra de mogelijkheid te geven om kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt. 
  • GroenLinks wil dat ieder pasgeboren kind een ‘vaccinatiepaspoort’ krijgt waarin gedurende het leven kan worden vastgelegd welke vaccinaties iemand heeft gehad.
  • Het CDA wil mensen inzetten die de nare gevolgen van niet-vaccineren hebben meegemaakt. Ook wil het CDA nepverhalen en nepnieuws harder aanpakken om onjuiste verhalen over vaccineren tegen te gaan.
  • De ChristenUnie wil meer luisteren naar ouders die tegen vaccineren zijn. Je moet vaccineren niet afdwingen met harde maatregelen, vindt de partij.