Spionage

Kamer wil extra veiligheidseisen voor aanleg 5G-netwerk

17 april 2019 15:42 Aangepast: 17 april 2019 18:38
Beeld © Getty

In de Tweede Kamer leven nog altijd grote zorgen over de veiligheid van onze zogenoemde kritische infrastructuur, waaronder het 5G-netwerk. De Tweede Kamer wil dat het kabinet met extra veiligheidseisen komt voor de aanleg van dat netwerk. "We willen allemaal profiteren van de vooruitgang van 5G, maar het moet wel veilig kunnen."

Zonder dreiging uit specifieke landen te noemen, maakten de Duitsers afgelopen week bekend hun veiligheidseisen voor de aanleg van het 5G-netwerk flink op te schroeven. Zo moeten telecomaanbieders hun netwerk continu blijven monitoren op verdachte activiteit en mag zogenaamde sleutelapparatuur pas worden gebruikt na een veiligheidscheck van Duitse diensten. Telecomaanbieders worden zelf verantwoordelijk als het toch mis gaat. 

Tandje erbij

"Dat zijn verstandige dingen", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Het betekent dat we een tandje erbij doen als het gaat over de veiligheidseisen en dat is, gelet op alle commotie, maar ook de terechte en reële zorgen over buitenlandse inmenging, een goede zet."

"Laat men zich eerst melden bij de Nederlandse overheid", voegt VVD-Kamerlid Arne Weverling daaraan toe. "Zodat wij kunnen zien wat voor apparatuur er precies gebruikt wordt. Zodat onze bruggen, sluizen en ziekenhuizen met 5G veilig zijn."

Zorgen

Over de aanleg van 5G bestaan al maanden grote zorgen, mede door internationale ontwikkelingen. De VS, Australië en Nieuw-Zeeland deden apparatuur van Huawei al in de ban, uit vrees dat de Chinese overheid dankzij Huawei-apparatuur toegang heeft tot communicatiestromen en dataverkeer en de VS voeren de druk op Europa om datzelfde te doen op. 

Duitsland hield altijd vol zich niet op specifieke bedrijven te willen richten, maar hun aangekondigde extra eisen konden wel op instemming van de Amerikanen rekenen.

Ook volgens Sjoerdsma is het belangrijk om een bredere strategie te hanteren: "Voor hetzelfde geld richten we ons nu op China, maar blijken er ook dreigingen te zijn vanuit Rusland of Iran. We moeten natuurlijk veilig zijn voor alle toeleveranciers, waar ze ook vandaan komen. Dat is waarom we zo’n neutraal eisenpakket moeten hebben."

Onveilige buitenlandse invloeden

De Kamer lijkt zich ondertussen ook de uitspraken van AIVD-topman Dick Schoof te hebben aangetrokken. Die waarschuwde een aantal weken geleden voor het gebruiken van onder meer Chinese apparatuur voor de aanleg van kritische infrastructuur

Een motie van GroenLinks, die morgen in stemming wordt gebracht, roept het kabinet daarom op om op zoek te gaan naar een veilig alternatief voor 'onveilige buitenlandse invloeden' bij de aanleg van dat soort netwerken.

Het kabinet heeft al een taskforce ingesteld die kijkt naar de risico's bij de aanleg van het 5G-netwerk. Ook over hoe we om moeten gaan met de groeiende macht van China, wordt een strategie bepaald. Meer duidelijkheid daarover wordt volgende maand verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

5G: meer dan alleen sneller mobiel internet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van