Half miljard euro

Renovatie Binnenhof dreigt zooitje te worden: 'Politiek moet ingrijpen'

17 april 2019 14:21 Aangepast: 17 april 2019 16:41
Premier Mark Rutte op het Binnenhof Beeld © ANP

Gedoe met architecten, vriendjespolitiek en Kamerleden die bang zijn dat de verbouwing gigantisch uit de klauwen gaat lopen. De renovatie van het Binnenhof dreigt een zooitje te worden. Daarom grijpt de staatssecretaris in.

De renovatie van het Binnenhof zou volgend jaar eigenlijk moeten beginnen. De verbouwing is hoognodig omdat de parlementsgebouwen verouderd en brandgevaarlijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto's: Zo lek en versleten is het Binnenhof

Prestigeproject

Maar het is volgens politiek commentator Frits Wester nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. "In de Tweede Kamer is er veel ongerustheid over de renovatieplannen. Er zijn zorgen dat de verbouwing te veel een prestigeproject gaat worden en dat het daardoor allemaal veel te duur wordt."

De verbouwing neemt naar verwachting 5,5 jaar in beslag en moet tussen de 500 en 600 miljoen euro kosten. Kamerleden vinden de plannen ook te 'schimmig' omdat de gesprekken grotendeels in het geheim plaatsvinden.

De parlementsgebouwen hebben een onderhoudsbeurt hard nodig. De parlementsgebouwen hebben een onderhoudsbeurt hard nodig.

Vriendjespolitiek

Ook is er gedoe met de architecten. De twee hoofdarchitecten, die door de Rijksbouwmeester zijn aangesteld, zijn op een zijspoor gezet. Er was onvrede over hun functioneren omdat ze met veel te ambitieuze plannen kwamen.

Ook waren er waren vermoedens van vriendjespolitiek. 

Nieuwe architect

Vanwege de onrust grijpt staatssecretaris Raymond Knops vandaag in. Voor een deel van de renovatie van het Binnenhof komt er nu een nieuwe architect. Knops wil nu Pi de Bruijn aantrekken, de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is opgeleverd.

"Het is van het grootste belang om misverstanden te vermijden," zegt de staatssecretaris. Ook moeten signalen tijdig over en weer worden opgepakt en knopen worden doorgehakt.

Ook de gangen zijn flink beschadigd. Ook de gangen zijn flink beschadigd.

"Het moet sober"

Frits Wester besluit: "Vrijwel alle fracties in de Kamer vinden dat alleen het nodige moet gebeuren en dat er niet getornd mag worden aan het historische karakter van het Binnenhof. Ook is er geen enkele reden om weer te gaan klieren aan de in 1992 afgeronde nieuwbouw. Het moet sober omdat de kosten anders niet te verantwoorden zijn tegenover de burger".

Verbouwing Binnenhof

  • Het Binnenhof wordt tussen 2020 en 2025 helemaal gerenoveerd.
  • Dat is nodig omdat de parlementsgebouwen verouderd en brandgevaarlijk zijn. 
  • In de periode verhuist de Tweede Kamer naar het oude gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Eerste Kamer en de Raad van State verhuist naar het gebouw van de Hoge Raad. Het ministerie van Algemene Zaken gaat tijdelijk naar het Catshuis.
  • Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij. De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag.
  • De renovatie kost zeker een half miljard.

SP is kritisch: 'Verbouwing Binnenhof dreigt een zooitje te worden'

SP-Kamerlid Sandra Beckerman is uitermate kritisch over de renovatie en verbouwingsplannen voor het Binnenhof die volgend jaar moeten beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore