Einde aan de belkosten?

Bellen naar de politie kost geld: 'Zo raar, dat moet gratis zijn'

16 april 2019 22:00 Aangepast: 03 augustus 2020 09:59
SP'er Ronald van Raak

Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen. De SP vindt die extra kosten raar – en slecht voor de veiligheid. En de partij is niet de enige. "Ik was flabbergasted toen ik zag hoeveel geld ik kwijt was", zegt een beller.

SP-Kamerlid Ronald van Raak had laatst zelf de politie nodig: gedoe in zijn wijk. Hij belde de politie op het nummer 0900-8844. "Ik wist niet wat ik hoorde", zegt Van Raak. "De politie bellen hoort gratis te zijn, maar ik moest een starttarief van 9,51 cent betalen en dan ook nog 2,8 cent per minuut bovenop de normale belkosten."

'Belachelijk'

Waarom moet je voor de politie betalen? Niet alleen de SP'er vindt het raar, ook op sociale media klagen bellers er over. "Ik heb net een melding gedaan via 0900-8844 over een niet spoedeisende zaak. Je staat dan ook nog eens een tijd in de wachtrij. Kost me dat 4,50 euro aan belkosten. Dat doe ik dus niet meer."

Ook Edwin Kuipers uit Apeldoorn had onlangs de politie nodig. "Ik was flabbergasted. Een overheidsdienst waarvoor ik extra kosten moet betalen om ze te bereiken."

Vaker 112

Niet alleen de kosten veroorzaken verbazing, maar ook de wachttijd. Volgens Van Raak moeten mensen vaker de politie bellen omdat veel politiebureaus de laatste jaren zijn gesloten. "De helft van de bureaus gaat dicht. Ik hoor ook dat mensen lang moeten wachten. Als dat te lang duurt, haken mensen af. Of ze bellen naar 112,  dat wel gratis is."

De SP gaat daarom aan de minister voorleggen het nummer gratis te maken. Er is al een voorstel: "Als je er 0800-8844 van maakt, heb je een gratis nummer. De politie is een publieke dienst en we hebben het over de veiligheid van ons allemaal. Dat moet gratis zijn."

De politie laat weten dat hun ervaring is dat een gratis nummer misbruik in de hand werkt. Maar de politie gaat wel kijken of de extra kosten eventueel geschrapt kunnen worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore