Kokstekort opgelost

Aziatische restaurants zijn blij: wok-koks uit Azië zijn welkom

16 april 2019 06:00 Aangepast: 16 april 2019 06:47
Koks aan het werk in een restaurant. Beeld © ANP

Om het kokstekort op te vullen mogen Aziatische restaurants voortaan zo veel koks uit Azië halen als nodig is. Wel moet duidelijk zijn dat er geen Nederlandse kok te vinden is die het werk kan doen.

Het is een vak apart, dat van wok-kok. En Nederlandse koks staan vaak ook niet te springen om te gaan wokken in een Chinees of Japanner.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foe Yong Bye? Steeds minder Chinese afhaalrestaurants

Aziatische restaurants hebben dan ook al jaren moeite om aan goed personeel te komen. Afgelopen jaren gold er een quotum en mochten Aziatische restaurants maximaal 1500 koks per jaar naar Nederland halen. Aziatische restaurants moesten wel beloven ook Nederlandse koks op te leiden tot wok-kok.

Wok-kok

Door de krappe arbeidsmarkt lukt dat nauwelijks. Daarom zet minister Wouter Koolmees de deuren nu open voor koks uit Azië. Bij elke vacature trekt het UWV nog wel even na of er geen werkloze Nederlandse kok is die het werk kan doen. 

Als dat niet zo is, mag er dus een kok uit bijvoorbeeld China, Thailand, Japan of Korea worden gehaald. De restaurants mogen per 1 oktober zoveel gespecialiseerde koks uit het buitenland halen als nodig. Ze mogen voor twee jaar aan de slag. 

Billy Tse is eigenaar van een Chinees restaurant. Billy Tse is eigenaar van een Chinees restaurant.

Wat de boer niet kent...

De Aziatische restaurants zijn er blij mee. "We staan te springen om koks", zegt Billy Tse, eigenaar van Chinees restaurant Mayflower in Haarlem. "Ik geef lessen over de Chinese keuken op scholen en probeer studenten echt te inspireren, maar het is best wel lastig om Nederlandse koks te vinden", zegt eigenaar Tse.

"Nederlandse koks staan niet te springen om hier te werken. Ze kennen het vaak niet en dus kost het veel meer tijd om Nederlandse koks op te leiden. Wat de boer niet kent, dat eet ie niet, blijkbaar."

'Nederlanders kunnen de training niet behappen'

Het opleiden van koks voor Aziatische restaurants is een hele klus, vertelde chef-kok Zhang Hu in januari.

'Uitzondering'

De Nederlandse Daan werkt wél in het Chinese restaurant. Hij begon als stagiair en bleef hangen. "Ik vind het heel leuk hier. Ik zeg niet: ik ga nooit meer naar een Frans restaurant. Maar hier kan ik veel leren."

Daan blijft een uitzondering. Ook hij ziet dat het moeilijk blijft om Nederlandse kok naar een Aziatisch restaurant te krijgen.

'Juiste specialisten'

Minister Koolmees is daarom blij met deze regeling die per 1 oktober ingaat. Het is volgens hem belangrijk dat restaurants de juiste specialisten tot hun beschikking hebben om het werk in de keuken te doen.

Koolmees: "Daarnaast is het belangrijk dat de sector haar best gaat doen om hier mensen aan te nemen en op te leiden. Zodat het op den duur niet meer nodig is om Aziatische koks naar Nederland te halen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore