Ga naar de inhoud
Nieuwe middelen

Radicale omslag: 'Gebruik bestrijdingsmiddelen moet drastisch omlaag'

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet fors omlaag. Beeld © ANP

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet fors omlaag. Gewassen moeten daarom beter bestand zijn tegen ziekten, plagen en wisselende klimaatomstandigheden. "Een radicale omslag is nodig", zegt minister Schouten.

In 2030 moeten gewassen beter bestand zijn tegen ziekten, plagen en wisselende klimaatomstandigheden. Van de huidige generatie bestrijdingsmiddelen zijn er steeds minder te gebruiken, vanwege de schadelijkheid.

Hiervoor moeten nieuwe, minder schadelijke middelen worden ontwikkeld.

Toonaangevend land

Nederland moet daarin toonaangevend worden.  Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedsel in een toekomstvisie op het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

"De afhankelijkheid van deze middelen is zo groot, dat een radicale omslag nodig is."

Nieuwe minder schadelijke middelen ontwikkelen

De minister wil niet alleen toe naar het gebruik van minder bestrijdingsmiddelen, ze vindt ook dat er middelen moeten komen die minder belastend zijn voor mens, dier en milieu. 

Tegen een stootje kunnen

Om het doel te bereiken wil Schouten dat gewassen door veredeling sterker worden. Door nieuwe genetische technieken is het volgens de minister mogelijk om eigenschappen toe te voegen die planten weerbaar maken tegen ziekten en plagen.

"Ze moeten tegen een stootje kunnen. Ziekten en plagen krijgen dan minder kans, zodat de noodzaak om in te grijpen tot een minimum beperkt blijft. De schonere bestrijdingsmiddelen kunnen dan veel gerichter worden ingezet", schrijft de minister.

Schouten heeft haar plannen gemaakt samen met organisaties uit de land- en tuinbouwsector.  Ze gaat de komende tijd kijken hoe ze precies de doelen voor de komende jaren wil bereiken. Voor de zomervakantie moet dat klaar zijn.