Ga naar de inhoud
Minder inentingen

Kabinet gaat verplichte vaccinatie onderzoeken: 'Uiterste maatregel'

Een kind wordt gevaccineerd (archieffoto). Beeld © ANP

Het kabinet gaat onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een 'algehele vaccinatieplicht' om de vaccinatiegraad op te krikken als die nog verder zou dalen. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Blokhuis gaat het om een 'uiterste maatregel'.

In de Tweede Kamer leven al langer zorgen over de dalende vaccinatiegraad. In november zei staatssecretaris Blokhuis de strijd te willen aangaan met de zogeheten anti-vaxxers, mensen die hun kinderen niet laten inenten. Maar de Kamer betwijfelde of die maatregelen wel ver genoeg gingen.

'Geen geld, geen prik'

Zo opperde VVD-fractieleider Dijkhoff vorig jaar dat vaccinatieplicht een optie zou kunnen zijn, en haalde zijn partijgenoot Hayke Veldman tijdens een debat in februari een voorbeeld aan uit Australië. Ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, kunnen daar worden gekort op kinderbijslag of andere toeslagen.

Geen
Lees ook:
Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

De Kamer vroeg de staatssecretaris ook dat soort opties in ieder geval te onderzoeken voor het geval de vaccinatiegraad in de toekomst nog verder omlaag gaat. Blokhuis schrijft nu aan de Kamer daaraan gehoor te geven. Ook gaat hij de voor- en nadelen van een verplicht consult bekijken, zoals in Duitsland al gebeurt.

Wel schrijft hij dat er niet 'één effectieve benadering om de vaccinatiegraad te verhogen' is. Hij wil daarom verschillende maatregelen met een verplichtender karakter onderzoeken om te kunnen bepalen wat het beste bij de Nederlandse situatie zou passen.

Kritische grens

In januari maakte staatssecretaris Blokhuis overigens nog bekend dat de vaccinatiegraad in 2018 voor het eerst in jaren niet gedaald was ten opzichte van een jaar eerder. Wel kregen nog altijd minder dan 94 procent van alle 1-jarigen de DKTP-prik. In de zomer komen nieuwe cijfers.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet een vaccinatiegraad van 95 procent als kritisch, omdat dan groepsimmuniteit kan worden gegarandeerd. Blokhuis heeft nog geen specifieke grens in gedachten waaronder de strengere maatregelen, zoals een plicht, in werking zouden moeten treden. Hij gaat het RIVM vragen daar onderzoek naar te doen.

Kamerlid
Lees meer:
Kamerlid dient wet in voor weigeren niet-ingeënte kinderen