Actievoeren

Jongeren roepen op: maak betaalde seks strafbaar

09 april 2019 08:07 Aangepast: 09 april 2019 11:34

Seks kopen moet strafbaar worden. Dat vinden ruim 40.000 actievoerders, vooral jongeren. Morgen overhandigt de christelijk geïnspireerde jongerenbeweging Exxpose een petitie aan de Tweede Kamer. "We moeten kiezen voor bescherming in plaats van het verdienen van geld."

Met het burgerinitiatief ikbenonbetaalbaar.nl wil Exxpose het kopen van seks strafbaar maken. De jongerenbeweging wil naar het zogenaamde Zweedse model: mensen die seks kopen of er aan verdienen zijn strafbaar. Mensen die in de prostitutie werken, krijgen hulp.

Uitbuitingssituatie

Activiste Willemijn de Jong sprak met prostituees, vertelt zij tegen De Volkskrant. "Ik heb prostituees gesproken die zeggen dat ze vrijwillig werken, maar zij hadden altijd een achtergrond van misbruik of verslaving."

Ze vervolgt: "Het was geen weloverwogen beroepskeuze. Vrijwel altijd begon het met een uitbuitingssituatie. (....) We moeten kiezen voor bescherming in plaats van het verdienen van geld."

Maatschappelijk debat

De jongeren willen met deze actie het maatschappelijke debat over het prostitutiebeleid aanjagen. Morgen overhandigen de jongeren 40.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

Daarmee hopen ze dat het onderwerp op de politieke agenda komt. Of er daadwerkelijk een politiek debat losgemaakt zal worden, moet de komende tijd blijken. 

Minder aantrekkelijk voor mensenhandelaren

Momenteel zijn er volgens de jongerenbeweging ongeveer 20.000 tot 30.000 mensen werkzaam in de prostitutie. Dat zijn vooral vrouwen (95%) waarvan de helft jonger is dan 26 jaar. 

Volgens de jongeren zorgt het Zweedse model ervoor dat mensen minder seks gaan kopen, en landen minder aantrekkelijk worden voor mensenhandelaren. Ook worden er minder mensen uitgebuit in de prostitutie. 

De jongeren van Exxpose De jongeren van Exxpose

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore