Commerciële industrie

Tweede Kamer doet onderzoek naar 'weeshuistoerisme'

08 april 2019 19:53 Aangepast: 09 april 2019 07:02
Kinderen kijken uit het raam van een weeshuis in Malawi. Beeld © EPA

Het kabinet gaat onderzoek doen naar 'weeshuistoerisme'. Een flink aantal jongeren reist jaarlijks af naar ontwikkelingslanden voor vrijwilligerswerk in weeshuizen, maar op veel plaatsen is dit een commerciële industrie geworden. Kinderen worden onder valse voorwendselen bij ouders weggehaald en in weeshuizen geplaatst.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zei vandaag in de Tweede Kamer dat hier onderzoek naar komt. Er wordt onder meer gekeken of regelgeving wenselijk en mogelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Campagne tegen stages in weeshuizen: 'Deze kinderen hebben gewoon ouders'

Regels

De Kamer besprak vandaag een voorstel van VVD'er Wybren van Haga om een einde te maken aan dit zogenoemde 'weeshuistoerisme'. Hij vindt dat er harder tegen moet worden opgetreden, desnoods via wetgeving. Hoeveel jongeren elk jaar precies helpen in weeshuizen is niet bekend.

Kaag gaat kijken of er regels moeten komen, onder welke voorwaarden en wat de rol van de overheid en maatschappelijke organisaties moet zijn. Ze gaat met experts en betrokkenen overleggen. Voor de zomer komt ze met meer informatie over het onderzoek.

Fontys stuurt sinds vorig jaar geen studenten meer op weeshuisstage:

Hiermee geven ze gehoor aan een oproep van het Better Care Network Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore