Foutje van 2,5 miljoen

Haagse politici woest om 'miljoenenblunder': 'Zo'n fout kan écht niet'

06 april 2019 16:25 Aangepast: 06 april 2019 17:44
Martijn Balster van de Haagse PvdA wil een spoeddebat.

Hoe kon het dat de gemeente Den Haag onterecht 2,5 miljoen euro aan 64 Hagenaren heeft overgemaakt? Haagse politici zijn boos en willen dat de onderste steen bovenkomt. "Dit soort fouten kan echt niet", zegt PvdA'er Martijn Balster.

Donderdag werd bekend dat er door een fout aan 64 mensen die een baan hebben met behoud van uitkering geld was overgemaakt. Volgens De Telegraaf, die de fout vandaag naar buiten bracht, zijn er bedragen tussen de 30.000 en 150.000 euro overgemaakt.

Allemaal terugvorderen

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag wil niet bevestigen om welke bedragen het gaat, maar wel dat het in totaal om 2,5 miljoen euro gaat. "En dat geld gaan we helemaal terugvorderen. De mensen die onterecht geld hebben gekregen, zijn allemaal geïnformeerd. We zijn daar direct mee begonnen toen de fout werd ontdekt."

Hoe de mensen zijn geïnformeerd, per brief of door een huisbezoek bijvoorbeeld, zegt de gemeentewoordvoerder niet. Ook wil hij niet zeggen hoeveel geld er al terug is. 

Het gemeentehuis van Den Haag Het gemeentehuis van Den Haag

Hoe kon dit?

Haagse gemeenteraadsleden zijn boos. "Hoe kon dit gebeuren, waarom gingen er geen alarmbellen rinkelen en waarom komt het college hier niet zelf mee?", vraagt de Haagse CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster zich af. 

De PvdA-fractie wil een spoeddebat. Waarschijnlijk zal dat woensdag zijn. "Voor bedragen boven de 50.000 euro moeten directeuren van afdelingen tekenen. Er is zo geblunderd. Dit mag niet kunnen", zegt PvdA'er Martijn Balster tegen RTL Nieuws.

De fractie ChristenUnie-SGP heeft eveneens kritische vragen gesteld.  Daniël Scheper van D66 twitterde: 'Sinterklaas is vroeg dit jaar.'

Eerdere fout in Amsterdam

In 2013 gebeurde iets soortgelijks in Amsterdam. Daar kregen ruim 9000 minima door een fout van de Amsterdamse belastingdienst bij het overmaken van de woonkostenbijdrage duizenden euro’s meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore