Uitstel

Rutte: uitwerking klimaatakkoord laat langer op zich wachten

05 april 2019 16:16 Aangepast: 05 april 2019 17:22
Premier Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. Beeld © ANP Foto

Het kabinet heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om tot een reactie op het klimaatakkoord te komen. Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet zou eind deze maand met definitieve voorstellen komen om de CO2-uitstoot te verlagen, maar Rutte verwacht die deadline niet te kunnen halen. "Het is technisch heel ingewikkeld."

Weer raakt de afronding van het klimaatakkoord wat verder uit zicht. Schreef klimaatminister Wiebes ooit nog optimistisch aan de Tweede Kamer dat er eind 2018 een definitief klimaatakkoord gesloten zou zijn, inmiddels durft niemand in Den Haag meer hardop te zeggen wanneer er uitsluitsel komt over de maatregelen waarmee onze CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent verlaagd moet zijn.

'Technisch ongelofelijk complex'

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie hield Rutte nog een kleine slag om de arm, maar duidelijk werd dat het kabinet de eigen deadline niet gaat halen. Eind april zou het met een reactie komen op het klimaatakkoord. 

Vooral het vormgeven van een CO2-belasting noemde Rutte een 'enorme bak werk, met veel technisch ingewikkelde aspecten'. Het leidt volgens de premier tot veel discussie. "Het is technisch ongelofelijk complex."

Welke CO2-heffing?

Deze week ontstond onrust over de CO2-belasting die het kabinet wil invoeren. In plaats van een 'platte' CO2-heffing, waarbij bedrijven een vast bedrag moeten betalen over elke ton CO2 die ze uitstoten, leek het kabinet zich te richten op een voor bedrijven veel minder zware variant. 

In de variant die het kabinet deze week voorlegde aan milieuorganisaties en de industrie, krijgen bedrijven een specifiek besparingsdoel. Pas voor de uitstoot die boven dat doel uitkomt, gaan bedrijven een 'stevige' heffing betalen. Hoe hoog die is, is onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurde er vandaag rond het klimaatakkoord

'Paniek om niks'

Vooral Jesse Klaver was daar woedend over. 'Kiezersbedrog' noemde de GroenLinks-voorman het meerdere malen. Volgens hem doet de uitgelekte variant geen recht aan de belofte die premier Rutte en klimaatminister Wiebes vlak voor de verkiezingen deden. 

Rutte reageerde daar tijdens de persconferentie schouderophalend op. "De man is helemaal in paniek om niks", sneerde de premier. Volgens het kabinet liggen nog verschillende opties op tafel en zijn er nog geen beslissingen genomen.

Het kabinet wil ook nog wachten op de voorstellen die de Partij van de Arbeid en GroenLinks hebben gedaan voor een CO2-heffing. Zij willen wel een 'platte' heffing, en hun voorstellen worden doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens een woordvoerder van het bureau zijn ze daar half april mee klaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een CO2-heffing: wat wil Klaver en is het een goed idee?

'Verstandig en objectief'

De invoer van een CO2-heffing was één van de voorstellen die premier Rutte en minister Wiebes deden na de presentatie van de doorrekening van het klimaatakkoord, half maart. Die heffing moest volgens Wiebes 'verstandig' en 'objectief' zijn. Belangrijk is daarbij volgens het kabinet dat zo'n heffing geen bedrijven zou wegjagen uit Nederland. 

Daarnaast beloofde het kabinet toen te zullen kijken naar een eerlijker verdeling van de energierekening tussen burgers en bedrijven en naar de subsidieregeling voor elektrische auto's. Rutte hoopt nu 'tussen half mei en begin juni' met de voorstellen te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore