'Slecht voor gezondheid'

Schimmelprobleem veel groter dan gedacht: 1,5 miljoen huizen hebben er last van

04 april 2019 15:00 Aangepast: 04 april 2019 15:00
Priscilla heeft veel last van schimmel in haar huis in Den Haag,

Het schimmelprobleem in huizen is veel groter dan gedacht: 19 procent van de huishoudens heeft er last van, zo'n 1,5 miljoen woningen. Het gaat vooral om huurhuizen van voor 1990.

Tot nu toe werd uitgegaan van ongeveer een half miljoen huizen dat last heeft van schimmels. Dat aantal werd geschat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2012.

Actieplan voor schimmelproblemen

Het nieuwe cijfer komt uit het vandaag gepubliceerde WoonOnderzoek Nederland, dat om de drie jaar wordt gehouden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is de belangrijkste bron van informatie voor het woonbeleid van de verschillende overheden.

Op verzoek van de Tweede Kamer is bij de enquête onder 67.500 personen een vraag over vocht en schimmel meegenomen. Een meerderheid in de Tweede Kamer pleitte in november vorig jaar al voor een actieplan om schimmelproblemen aan te pakken. Wonen in een huis vol schimmel is namelijk ongezond en kan leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen.

'Zoontje is heel erg benauwd'

De Haagse Priscilla Reigersberg kan daarover meepraten. Haar woning aan de Trekweg in Den Haag heeft een vocht- en schimmelprobleem.

RTL Nieuws sprak haar eind vorig jaar: "Mijn zoontje van vier jaar is heel erg benauwd. Hij hoest als hij hier is. Snot, snottebellen, alles. Maar het is geen verkoudheid. Zodra hij bij zijn vader is geweest in het weekend heeft-ie nergens last van."

Groot onderhoud

De woningen bij Priscilla in de straat zijn aan groot onderhoud toe. Veel bewoners hebben hier last van schimmel. De eigenaar, Woningcorporatie Vestia, heeft bij Priscilla een spouwmuur geplaatst om de problemen te verminderen. De problemen bij Priscilla zijn nog altijd niet verholpen, zegt ze nu. "Die spouwmuur helpt niet in de badkamer en de bijkeuken."

Snel in actie komen

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, die al geruime tijd strijdt voor aanpak van de schimmelproblemen, wil dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken snel in actie komt nu het nieuwe cijfer bekend is.

"Ze moet woningcorporaties opdracht geven de woningen in te gaan en een plan van aanpak te maken voor huizen met schimmelproblemen. Daarbij kunnen ze een dubbelslag slaan, door de aanpak te combineren met verduurzaming. Dat geld moeten ze toch uitgeven. En als er niet genoeg geld is moet dat er komen, want het gaat om de gezondheid van mensen."

SP-Kamerlid Sandra Beckerman SP-Kamerlid Sandra Beckerman

Nader onderzoek

Beckerman pleit ook voor nader onderzoek. "Het WoonOnderzoek is op dit punt erg summier. Alleen de vraag of mensen last hebben van schimmel is meegenomen. Over de ernst van het probleem zijn verder geen vragen gesteld."

"Daarom moet er beter naar worden gekeken. Te vaak wordt er nog gezegd dat het gaat om individuele problemen en dat die opgelost kunnen worden door meer te stoken en te ventileren. Maar zo simpel is het niet."

Vooral oude huizen hebben last

Het WoonOnderzoek geeft wel informatie over de vraag in welke woningen de meeste schimmelproblemen voor komen. Het gaat vooral om huurwoningen. Hoe ouder het huis, hoe groter het vocht- en schimmelprobleem. Vooral in huizen van voor 1990 is er overlast. Ongeveer dertig procent van de bewoners van die huizen zegt last te hebben.

Woningcorporatie Vestia kent de problemen met de oudere woningen en wil ze aanpakken. Voor de huizen aan de Haagse Trekweg loopt op dit moment een onderzoek of ze versneld kunnen worden aangepakt. Deze zomer verwacht de corporatie daarover een besluit te kunnen nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore