Ga naar de inhoud
Debat Michael P.

Nabestaande vermoorde Joost: optreden Hiddema in Kamer 'walgelijk'

De nabestaanden van Joost Wolters en Anne Faber vandaag tijdens het debat. Beeld © ANP

Het debat in de Kamer over de moord op Anne Faber werd vandaag bijgewoond door familieleden van slachtoffers die werden vermoord door psychiatrische patiënten. Naast de moeder en oom van Anne Faber waren ook de familieleden van de vermoorde Joost Wolters aanwezig. Ze liepen weg bij de bijdrage van Theo Hiddema (Forum voor Democratie). "Walgelijk. Ze zouden hem de Kamer uit moeten trappen", zei een van hen tegen RTL Nieuws.

Joost werd in de zomer van 2017 doodgestoken door een psychiatrische patiënt in een Amsterdamse metro. Er was geen enkele aanleiding voor de moord: hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Wel bleken instanties signalen van de verdachte Philip O. te hebben gemist.

Verkrachting minderjarige meisjes

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over die zaak en over de fouten die werden gemaakt rond de detentie en de behandeling van Michael P. Die verkrachtte en vermoordde Anne Faber toen hij het laatste deel van zijn straf uitzat voor onder meer de verkrachting van twee minderjarige meisjes.

De Tweede Kamer eiste vandaag opheldering van minister Dekker. Kamerleden wilden van hem weten hoe dit had kunnen gebeuren en hoe het in de toekomst kon worden voorkomen.

Gast van Kamervoorzitter

Kamervoorzitter Khadija Arib had nabestaanden van Anne Faber en Joost Wolters uitgenodigd om het debat vandaag bij te wonen. Acht van hen waren erbij, op het eerste gezicht zonder grote emoties.

Ze zaten op de speciaal voor gasten van het parlement bedoelde stoelen. Toen de Kamervoorzitter de vergadering even onderbrak voor een plaspauze grepen Kamerleden de kans aan om de familie persoonlijk te condoleren – camera’s als een zwerm bijen eromheen. "Het is een stressvol gebeuren met die familie op de achtergrond”, zei een Kamerlid dat meedeed aan het debat. "Dat voel je echt."

Kamer
Lees ook:
Kamer maakt bezwaar tegen 'gruwelijke details' tijdens debat Michael P.

Hoewel de nabestaanden er onbewogen bij leken te zitten, gebeurde er van binnen veel, bleek  na afloop van het debat. Eén van de nabestaanden van Joost Wolters zei: "Het was een indrukwekkend debat. De Kamerleden deden het erg goed, op één na:  Theo Hiddema. Walgelijk. Met al die details."

Het FvD-Tweede Kamerlid verbaasde door tijdens het debat details uit de eerdere verkrachtingszaak van Michael P. voor te lezen. 'Gruwelijke details', noemde voorzitter Arib het, toen ze Hiddema vroeg uit respect voor de nabestaanden te stoppen met zijn opsomming.

Weglopen

Op dat moment verlieten de nabestaanden van Joost de plenaire zaal. Het werd hen te veel. "Ze moesten die man de Kamer uittrappen." Ook de moeder van Anne Faber vertrok. Toen Hiddema was uitgesproken en de minister begon met de beantwoording van de vragen van de Kamer, keerden ze terug.

Het debat eindigde met een motie van wantrouwen van de PVV en DENK tegen de minister. De rest van de Kamer hield – voor nu – vertrouwen in Dekker.

Minister
Lees ook:
Minister Dekker mag blijven na excuses over behandeling Michael P.