Nederland moet heel voorzichtig zijn met het aanschaffen van Chinese of Russische apparatuur voor 5G-netwerken of andere belangrijke telecommunicatienetwerken. Dat zei AIVD-baas Dick Schoof tijdens de presentatie van het jaarverslag van de veiligheidsdienst.
China en Rusland behoren volgens Schoof tot de landen die 'zeer actief zijn met spionage-activiteiten in Nederland'. Door apparatuur uit die landen te kopen maakt Nederland zich kwetsbaar, vindt hij.
''Als het gaat om onze vitale infrastructuur of 5G, zeggen wij: je moet geen hard- en software willen kopen uit landen die een offensief cyberprogramma hebben, gericht tegen Nederlandse nationale veiligheid", zei Schoof vanmiddag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de AIVD. Op specifieke bedrijven wilde hij niet ingaan.
'Geen afhankelijkheid'
Er bestaan grote zorgen over Chinese spionage bij de aanleg van netwerken voor 5G en andere vitale infrastructuur, zoals communicatiedienst C2000, dat gebruikt wordt voor de communicatie van de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten.

Als het aan de AIVD ligt, wordt daar dus geen Chinese apparatuur voor gebruikt. "Je moet echt opletten dat je er niet van afhankelijk wordt", zegt de AIVD-baas. "Dat word je als je in de kern van je systemen Russische of Chinese apparatuur gebruikt."
KPN wil met Huawei in zee
Vorige maand onthulde RTL Z dat KPN op het punt staat de aanleg van zijn 5G-netwerk uit te besteden aan het Chinese Huawei. De partijen zouden al zo ver zijn, dat er alleen nog handtekeningen onder het contract gezet hoeven te worden. Huawei zou zich klaarmaken om al snel te beginnen met de bouw.
KPN maakt samen met VodafoneZiggo, T-Mobile en ambtenaren van verschillende ministeries daarnaast deel uit van een 'taskforce' onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, die kijkt naar de risico's die bestaan bij de aanleg van 5G. Zo'n risico-analyse wilde ook de Europese Commissie van haar lidstaten.
Ondertussen werkt het kabinet aan een speciale China-strategie, waarin meer duidelijkheid moet komen over Nederlands beleid tegen Chinese spionage.

Huawei in de ban
De VS, Australië en Nieuw-Zeeland deden apparatuur van Huawei al in de ban, uit vrees dat de Chinese overheid dankzij Huawei-apparatuur toegang heeft tot communicatiestromen en dataverkeer, en de VS voeren de druk op Europa om datzelfde te doen op.
Gisteren zei Trump-adviseur Newt Gingrich in een gesprek met RTL Z dat als Europa 5G van Huawei niet in de ban doet, de Amerikanen minder inlichtingen met de EU zullen delen. Gingrich voerde eerder deze week ook gesprekken met onder meer premier Mark Rutte. Of tijdens dat gesprek ook gesproken is over 5G, is onbekend.
Onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zeiden eerder overigens al dat Huawei gewoon welkom zou zijn voor de bouw van het 5G-netwerk in die landen.
'De keuze is aan anderen'
De keuze voor samenwerking met China of Rusland ligt niet in de handen van de AIVD, geeft Schoof toe. "Wij zien dit, wij signaleren dit, wij waarschuwen ervoor. Deze informatie is ook bij het kabinet bekend en bij de telecom-operators, en het is aan anderen daar uiteindelijk een beslissing over te nemen."
GroenLinks riep het kabinet in een reactie nogmaals op niet in zee te gaan met Huawei voor de aanleg van 5G. "De communistische partij heeft te veel invloed op Chinese bedrijven", zegt GroenLinks-voorman Klaver.