Negen zetels

'Coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk in Noord-Holland'

01 april 2019 20:46 Aangepast: 01 april 2019 22:45
Annabel Nanninga van Forum van Democratie tijdens de installatie als Statenlid van Noord-Holland. Forum werd de grootste met negen zetels in Noord-Holland. Beeld © ANP

Forum voor Democratie behaalde de meeste stemmen in Noord-Holland, maar de kans lijkt klein dat Forum een plek in het provinciebestuur krijgt. Informateur Hans Smits is tot de conclusie gekomen dat het niet zal lukken om een coalitie te vormen met Forum voor Democratie.

Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeert Smits.

Smits stelt in zijn brief aan de Provinciale Staten dat hij tot de slotsom is gekomen dat de kans op overeenstemming tussen Forum voor Democratie en de andere politieke partijen waarmee een coalitie gevormd zou kunnen worden 'zeer gering, zo niet onmogelijk is'. Smits heeft zijn informatieronde afgerond.

Meeste stemmen

Forum voor Democratie kreeg de meeste stemmen in Noord-Holland. Het leverde de partij negen zetels op, evenveel als VVD en GroenLinks, die samen met D66 en PvdA een meerderheid hebben. Forum is ook de grootste partij in Zuid-Holland en Flevoland.

Reële kans op succes

"De VVD wil niet met Forum voor Democratie samenwerken, maar gaat voor een klimaatcoalitie met GroenLinks. Smits adviseert om nu twee informateurs van VVD en GroenLinks te benoemen", twittert Forum voor Democratie. Het benoemen van twee informateurs door GroenLinks en VVD biedt volgens Smits 'een reële kans op succes'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van ijsjes verkopen naar politiek: de carrière van FvD-kopstuk Annabel Nanninga

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore