Het UWV-kantoor in Groningen heeft inderdaad de regels overtreden bij het keuren van arbeidsongeschikten. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. RTL Nieuws onthulde vorige maand dat mensen werden gekeurd door verpleegkundigen, terwijl dat volgens de wet door artsen had moeten gebeuren.
Het onderzoek dat Koolmees liet uitvoeren bij het UWV bevestigt de berichtgeving van RTL Nieuws. Sociaal medisch verpleegkundigen beoordeelden in totaal 2880 dossiers. Ze gebruikten daarbij een voorgedrukt onderzoeksverslag en de gekopieerde handtekening van een verzekeringsarts.
Ruim 2000 arbeidsongeschikten kregen hierdoor een zogenaamde IVA-uitkering. Dat is een langdurige arbeidsongeschiktheidsuitkering, bedoeld voor mensen die echt niet meer kunnen werken. De regels voor het toekennen van zo’n uitkering zijn streng, omdat een IVA-uitkering duurt tot aan het pensioen.

De onderzoekers constateren dat de regels door het kantoor in Groningen niet zijn gevolgd. Niet alleen werden de beoordelingen niet gedaan door een arts, de beslissingen van de verpleegkundigen werden ook niet meer gecontroleerd. Het doel was "het snel beoordelen van klanten en het leveren van een hoge productie", zo schrijven de onderzoekers.
Steekproef
Ondanks alles denkt minister Koolmees niet dat er veel IVA-uitkeringen onterecht zijn toegekend. Het UWV heeft namelijk een steekproef gehouden onder de behandelde dossiers. Volgens onafhankelijke artsen was 94 procent van de beoordelingen terecht. De komende tijd worden nog meer dossiers opnieuw bekeken.
Het UWV zegt dat het kantoor Groningen meteen na de uitzending van RTL Nieuws is gestopt met deze werkwijze. Op andere kantoren van het UWV zou niet op deze manier zijn gewerkt.
