'Leraren aan de schandpaal'

Premier Rutte vindt meldpunt tegen leraren een 'bizar plan'

29 maart 2019 16:08 Aangepast: 29 maart 2019 16:17
Premier Rutte tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

Premier Rutte noemt het meldpunt 'indoctrinatie in het onderwijs' van Forum voor Democratie 'een bizar plan'. "Het is spionage in de klas, dat gaan we niet doen." Maar de premier wil het ook niet te veel aandacht geven. "Laten we niet reageren op elke boer die een politicus laat."

Sinds twee weken is het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie een meldpunt 'indoctrinatie in het onderwijs' gestart. Volgens de partij worden 'leerlingen en studenten aan de lopende band geïndoctrineerd'. De partij 'wil de omvang van het probleem' in kaart brengen

'Moderne schandpaal'

De onderwijsministers, de Tweede Kamer maar ook leraren zijn zeer kritisch. Ze vinden het meldpunt een 'moderne schandpaal'', bovendien draagt het niet bij aan de veiligheid op scholen. 

Vandaag reageert ook premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is bizar'." Maar de premier vindt ook dat 'niet alle oprispingen serieus genomen moeten worden'.

Rutte, die zelf één keer per week les geeft, stelt dat het niveau van leraren juist heel hoog is. "Als ik zie wat leerlingen vandaag de dag leren, dan is dat zoveel beter als in de periode dat ik op school zat. We hebben in ons land goed onderwijs. Een beetje respect en waardering zijn op z'n plaats."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

Meldpunt 'geef je linkse leraar aan' van Forum voor Democratie roept woede op

Inventariseren

FvD'er Rob Rooken van het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie liet eerder deze week weten dat de partij heel vaak opmerkingen krijgt over linkse indoctrinatie in het onderwijs.

"We willen met dit meldpunt inventariseren hoe vaak dit nu precies gebeurt. Leerlingen hoeven hun leraren niet te filmen, ze kunnen het op allerlei manieren melden", lichtte Rooken toe. De namen van leraren worden niet openbaar gemaakt, zegt hij. "We willen inventariseren." 

Screenshot website Renaissance Instituut. Screenshot website Renaissance Instituut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore