Ga naar de inhoud
Besluit ministerie

Meningokokken B komt niet in Rijksvaccinatieprogramma

Het ministerie gaat meningokokken type B niet opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee volgt staatssecretaris Paul Blokhuis het advies van de Gezondheidsraad op.

In een brandbrief riepen medici onlangs nog op om het meningokokken-b vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) op te nemen voor de bescherming van kleine kinderen. Maar de Gezondheidsraad adviseerde het vaccin niet op te nemen in het vaccinatieprogramma. Het ministerie neemt dat advies nu over. 

Sinds 2002 gevaccineerd

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ernstige ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor.

Sinds vorig jaar zitten de varianten meningokokken A,C,W en Y in het vaccinatieprogramma.  In enkele andere landen zit nu ook meningokokken B in het vaccinatieprogramma. 

Wat
Lees ook:
Wat zijn meningokokken en hoe gevaarlijk zijn ze?

Onduidelijkheid 

Een inenting is wel op eigen kosten te krijgen. Hij komt niet in het programma doordat onvoldoende bekend is hoe effectief het is. Zo geeft het vaccin relatief veel bijwerkingen (hoge koorts) en is het vaccin niet kosteneffectief.

In 2018 werd 36% van alle gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door meningokokken B. Er zijn toen in totaal 74 gevallen gemeld, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Meningokokken B komt vooral veel voor onder kinderen jonger dan 5 jaar. 

Chantal verloor bijna haar kinderen door meningokokken

01:27
Meningokokkenziekte komt in Nederland geregeld voor en leidt jaarlijks tot een aantal dodelijke slachtoffers.