Fout op fout

Inspecties over Michael P.: veiligheidsrisico's samenleving onvoldoende ingeschat

28 maart 2019 10:02 Aangepast: 28 maart 2019 16:29
Beeld © ANP

Bij de overplaatsing van de moordenaar van Anne Faber, Michael P., van de gevangenis naar de forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn de veiligheidsrisico's voor de samenleving onvoldoende ingeschat. Dat concludeert het vernietigende rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Volgens de beide inspecties hebben betrokken organisaties niet alles gedaan wat van hen mocht worden verwacht. 'In de risicotaxatie gedurende het behandelproces (...) en bij het toekennen van vrijheden zijn niet alle aspecten meegewogen. Zo zijn veiligheidsrisico's voor de samenleving onvoldoende ingeschat', schrijven de inspecties.

Betrokken organisaties hebben de problematiek en het zedenverleden van Michael P. niet voldoende meegewogen bij zijn behandeling.

Anne Faber

Tijdens zijn verblijf in de psychiatrische kliniek in Den Dolder verkrachtte en vermoordde Michael P. de 25-jarige Anne Faber. In 2012 werd P. al veroordeeld voor de verkrachtingen van twee minderjarige meisjes.

In de gevangenis in Vught werd P. behandeld voor zijn agressie maar weigerde hij behandeling voor zijn zedenproblemen. Daardoor raakte de stoornis bij zijn behandelaars uit beeld en werd bij een risicotaxatie geen rekening gehouden met zijn zedenachtergrond.

Aanbevelingen

De inspecties bevelen minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en de forensische zorgsector aan dat ze voortaan een betere inschatting moeten maken voor de risico's van de samenleving.

'Betrokken organisaties moeten uitwerken wat ze van elkaar verwachten en hoe afspraken worden uitgevoerd', staat in het rapport. De sector moet per 1 oktober aangeven hoe ver ze zijn met het doorvoeren van de maatregelen.

'Risico's zo klein mogelijk'

De inspecties benadrukken dat risico's nooit uitgesloten kunnen worden. Wel is het zaak de risico's voor de samenleving zo klein mogelijk te maken.

Dat is volgens het vernietigende rapport onvoldoende gebeurd. 

Onderzoeksraad

Ook de Onderzoeksraad deed onderzoek naar het detentieverloop van de moordenaar van Anne Faber. De focus lag volgens de raad te veel op de zorg voor P., terwijl niet gekeken is naar de gevolgen van plaatsing van Michael P. in de kliniek voor de omgeving. 

Hieronder de belangrijkste conclusies:

 

De belangrijkste conclusies van de Onderzoeksraad

  • Ook de Onderzoeksraad deed onderzoek naar de behandeling van Michael P. 
  • Michael P. kreeg al voor plaatsing in de kliniek vrijheden, zonder overleg met het Openbaar Ministerie
  • De reclassering hield geen toezicht op het verlof van P. "Die opdracht kregen we later pas", laat de reclassering weten.
  • Er is bij de behandeling van P. niet gekeken naar de gevaren van plaatsing in de kliniek voor de samenleving
  • De organisatie die een behandelindicatie moest samenstellen voor Michael P., kreeg geen informatie over zijn zedenverleden van de gevangenis waar P. zat
  • De gemeente Zeist is niet geïnformeerd over de plaatsing van een zedendelinquent in de gemeente
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore