Ga naar de inhoud
Omstreden meldpunt

Meldpunt 'geef je linkse leraar aan' van Forum voor Democratie roept woede op

Thierry Baudet Beeld © ANP

Het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie roept sinds vorige week leerlingen en andere betrokkenen in het onderwijs op om voorbeelden van 'linkse indoctrinatie' te melden bij de partij.

Het initiatief zorgt voor boze reacties. Niet alleen de onderwijsminister verwerpt het meldpunt, ook docenten zijn boos: "Ik sta voor goed onderwijs, en laat me niet intimideren of bang maken."

'Linkse indoctrinatie'

Volgens Rob Rooken van het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie heeft de partij al heel vaak opmerkingen gekregen over linkse indoctrinatie in het onderwijs.

"We willen met dit meldpunt inventariseren hoe vaak dit nu precies gebeurt. Leerlingen hoeven hun leraren niet te filmen, ze kunnen het op allerlei manieren melden."

Geen namen van leraren

Rooken benadrukt: "We gaan geen namen van leraren bekendmaken en aan de schandpaal nagelen. We willen puur inventariseren."

Er komen volgens Rooken al meldingen van leraren uit het hele land binnen. "Wat en wanneer we er iets mee gaan doen, weten we nog niet. We gaan de gegevens niet openbaar maken."

Felle kritiek

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft geen goed woord over voor het meldpunt. "Deze oproep stuit mij zeer tegen de borst. Ik werp dit verre van mij. Dit is ook niet goed voor de veiligheid van docenten."

Ook andere politieke partijen spreken zich fel uit, alleen de PVV vindt het wel een goed idee. "Ik vind het een heel goed idee, het is namelijk mijn eigen idee", zegt PVV'er Harm Beertema.

Wat te doen?

Minister Van Engelshoven zegt dat ze er niets tegen kan doen. "Het is aan de scholen. Maar het is goed dat een Kamermeerderheid zich stevig uitspreekt tegen dit soort praktijken." 

'Onaanvaardbaar'

Onder docenten zorgt het meldpunt voor ladingen kritiek. Tommy Derksen is leraar op het MBO in Arnhem en vindt het meldpunt onaanvaardbaar.

Hij heeft zichzelf daarom vrijwillig aangegeven. Zijn reden heeft hij via een open brief aan Forum bekendgemaakt. Zijn brief wordt massaal gedeeld op sociale media.

'Eigen aangifte'

"Ik wil graag gebruikmaken van het middel ‘eigen aangifte’, zodat ik op uw verklikkerslijst en/of in het onderzoek kan komen te staan. Ik wil niet dat iemand de moeite hoeft te nemen om mij bij u aan te geven – daarom doe ik deze melding vrijwillig."

De docent besluit: "De geschiedenis leert ons tot welke uitwassen het verklikken en intimideren gaan leiden. Vanwege al deze beweegredenen, en omdat ik me niet bang laat maken, zou ik me vereerd voelen als u mijn naam op de verklikkerslijst zou kunnen toevoegen."