Nieuwe baan

Overstap rechterhand Rob Jetten (D66) naar Shell lokt felle reacties uit

26 maart 2019 18:15 Aangepast: 28 maart 2019 15:03
Elise van Zeeland is nu nog politiek adviseur van D66-leider Rob Jetten. Beeld © Jeroen Mooijman

Een carrièreswitch van de rechterhand van D66-leider Rob Jetten, Elise van Zeeland, maakt de tongen los op sociale media. Ze gaat werken bij Shell om zich in te zetten voor nieuwe energie. "Ik ben verbaasd hoe los mensen gaan terwijl ze niet eens weten wat ik ga doen en wat mijn motivatie is", reageert Van Zeeland.

De 29-jarige Elise van Zeeland kwam binnen als beleidsmedewerker en was politiek adviseur voor Alexander Pechtold en nu voor Rob Jetten. Haar partij D66 heeft zich de afgelopen verkiezingen geprofileerd als groene partij.

De baas van Van Zeeland, D66-leider Rob Jetten, werd als 'klimaatdrammer' neergezet en was daar trots op. Van Zeeland was als politiek adviseur ook betrokken bij de klimaatplannen. 

Klimaatdrammer 

Na vier jaar politiek vindt ze het tijd voor iets nieuws, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik vind het leuk om ook eens iets anders te doen dan politiek. Mijn vader heeft 30 jaar voor Shell gewerkt, en hoewel dat op de ICT-afdeling was, voelt het toch een beetje alsof ik in zijn voetsporen treed. Ik heb gewoon gesolliciteerd voor deze functie. Ik ben heel blij dat ik bij Shell aan de slag mag gaan. Ik heb er ook hard voor gewerkt."

Haar nieuwe baan maakte ze via Twitter bekend. De tweet maakte direct de tongen los. "Kun je jezelf nog wel serieus nemen", schreven kritische twitteraars. En: "Wat een principes", "Geld heelt alle wonden blijkbaar." 

Verbaasd

Van Zeeland had wel verwacht dat er negatieve reacties op haar carrièremove zouden komen, maar is verbaasd dat mensen zo los gaan. "Alsof Shell de grote boeman is. Ik heb juist ook veel positieve associaties met Shell. Het is een prachtig groot bedrijf. En heel belangrijk voor onze economie."

Shell 'is druk bezig om zichzelf te vergroenen', zegt ze. "Ik ga een bijdrage leveren aan die energietransitie. Ik ga allerlei verschillende teams ondersteunen met innovaties."

Kritiek

Van Zeeland was voor D66 nauw betrokken bij de gesprekken over de klimaatplannen. Haar kennis en netwerk neemt ze nu mee naar Shell. Ook dat zorgt voor kritiek.  

"Het is natuurlijk altijd zo dat als je eerst ergens anders werkt, je ervaring en expertise opdoet. Het is echt niet zo dat ik toegang heb tot iedereen. Bij Shell moet ik helemaal opnieuw beginnen. Bovendien ben ik bij D66 met allerlei dingen bezig geweest, niet alleen met klimaat."

Van Zeeland zegt dat ze met heel veel plezier voor D66 heeft gewerkt. "Ik heb een fantastisch mooie tijd gehad. Ik heb gewoon zin in een nieuwe uitdaging."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore