Steeds meer politici bedreigd

Doodsbedreigingen Baudet: 'Kans op gevangenisstraf is klein'

25 maart 2019 16:00 Aangepast: 25 maart 2019 16:06
Thierry Baudet Beeld © ANP

De kans dat iemand de gevangenis in moet omdat hij een politicus zoals Thierry Baudet met de dood bedreigt, is klein. Dat zegt strafrechtdeskundige Joost Nan. "Het gaat altijd om de context waarin de uitlating is gedaan."

"Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf", scandeerde een demonstrant dit weekend tijdens een demonstratie in Amsterdam. Het is niet de eerste bedreiging aan het adres van FvD-leider Thierry Baudet.

Na de verkiezingsoverwinning van Baudet schreef een Utrechtse docent op Facebook: 'Volkert waar ben je?' De docent verwees daarmee naar de moordenaar van Pim Fortuyn. Hij werd naar aanleiding van dat bericht geschorst. 

OM doet onderzoek

Het Openbaar Ministerie Amsterdam doet onderzoek naar de doodsbedreiging tijdens de demonstratie. "We hebben besloten tot zelfstandig onderzoek (dus zonder directe aangifte, red.) vanwege de aard van de uitlating. We hebben nog niemand aangehouden", zegt een politiewoordvoerder. 

Over de Waar is Volkert-opmerking zegt het Openbaar Ministerie Midden-Nederland: "We vinden het een smakeloze opmerking. Maar juridisch is de voorlopige conclusie van het OM dat de bedreiging niet concreet genoeg is, maar het staat mensen vrij om aangifte te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Betoger roept over Baudet: 'Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf'

Kans op gevangenisstraf klein

Volgens hoofddocent strafrecht Joost Nan is de kans klein dat iemand vanwege een bedreiging de gevangenis in moet. "Als de persoon die het zegt zelf ideeën had, kom je in de sfeer van een gewone bedreiging uit. Als de persoon een oproep doet, is het meer opruiing. Meestal gaat het om een geldboete of taakstraf."

Overigens hoeft er geen aangifte te worden gedaan om een rechtszaak te krijgen. Het Openbaar Ministerie zal volgens Nan handhavend willen optreden en duidelijk maken dat een dergelijke bedreiging niet kan.

Aantal bedreigingen stijgt 

Het aantal bedreigingen onder politici stijgt. Bijna alle politici hebben er mee te maken, bevestigen woordvoerders van de regeringspartijen vandaag nog. "We merken als politici allemaal dat het tegenwoordig heel normaal is dat je, ook op sociale media, de meest vreselijke dingen naar je hoofd krijgt geslingerd. Daar hebben we allemaal last van", zei Rob Jetten, politiek leider van D66. 

In 2017 heeft het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag 331 meldingen van een mogelijke bedreiging ontvangen. Dat waren er aanzienlijk meer dan in 2016, toen het team 239 meldingen binnenkreeg.

Van die 331 meldingen zijn in 2017 90 gevallen beoordeeld als een strafbare bedreiging. Eveneens meer dan in 2016 toen dat er 65 waren.

Wat mag wel en wat niet?

Volgens Nan is de context waarin de uitlating wordt gedaan heel belangrijk. "Op zich heb je wel het recht om je mening te uiten. Dat mag ook shockeren."

Nan vervolgt: "Als je zegt: ik vind dat Thierry Baudet dood moet, is dat geen bedreiging. Behalve wanneer je een wapen in je hand hebt of een foto van Baudet met een kogel door zijn hoofd."

Bedreigingen politici: 

  • 2010: bedreiging Femke Halsema De verdachte twitterde: 'Zal je toekijken als ik je kleine dochtertje helemaal uit elkaar trek.' De straf: 47 dagen cel, 30 dagen voorwaardelijk.  
  • 2015: bedreiging aan Alexander Pechtold: De verdachte schreef op Facebook: 'Pechtold je moet een kopschot hebben tezamen met een foto van een wapen'  Straf: 4 weken cel, waarvan 3 weken voorwaardelijk   
  • 2016: bedreiging Mark Rutte Verdachte plaatste een foto op Facebook van Rutte met een strop en de woorden: 'Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op.' De hoofdveroorzaker: taakstraf van 40 uur  
  • 2016: bedreiging en belediging Sylvana Simons Een filmpje waarbij Sylvana met een strop opgehangen is. De maker kreeg een werkstraf van 80 uur. 

Nauwlettend in de gaten 

Beveiliging van politici valt onder de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV laat weten de bedreigingen nauwlettend in de gaten te houden. "Natuurlijk houden we bedreigingen tegen politici nauwlettend in de gaten, ook de bedreigingen aan het adres van Thierry Baudet", zegt een woordvoerder. 

"Waar nodig zullen we maatregelen nemen. De NCTV doet nooit uitspraken over beveiligingsmaatregelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Doodsbedreigingen Baudet 'volstrekt onacceptabel', ook andere politici bedreigd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsbedreigingen Baudet 'volstrekt onacceptabel', ook andere politici bedreigd

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`