Premier 'heel boos'

Doodsbedreigingen Baudet 'volstrekt onacceptabel', ook andere politici bedreigd

25 maart 2019 11:57 Aangepast: 25 maart 2019 13:33
Thierry Baudet staat de media te woord.

De doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet zijn 'volstrekt onacceptabel', zeggen de coalitiepartijen eensgezind. Niet alleen Thierry Baudet, maar ook andere politici worden bedreigd.

"Je mag het met elkaar oneens zijn, maar wat hier gebeurt, is volstrekt onacceptabel", zegt D66-leider Rob Jetten. "We merken als politici allemaal dat het tegenwoordig heel normaal is dat je, ook op sociale media, de meest vreselijke dingen naar je hoofd krijgt geslingerd. Daar hebben we allemaal last van."

Ook Klaas Dijkhoff stelt dat politici vaker worden bedreigd. "Het is schandalig." Ook de VVD'er wordt weleens bedreigd, maar wil daar verder niet op ingaan.

Politici vaker bedreigd

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet werd zaterdag tijdens een demonstratie in Amsterdam met de dood bedreigd. Er ging een filmpje rond op sociale media waarin een demonstrant bij een betoging in Amsterdam zingt: "Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf." 

Thierry Baudet laat aan RTL Nieuws weten dat hij verder niet op de zaak in wil gaan. 

Premier Rutte waarschuwt de boeren. Premier Rutte waarschuwt de boeren.

Premier boos

Premier Mark Rutte windt zich ook op over de bedreigingen.' "Ik ben heel boos dat we dit soort stommiteiten, weer herhaald zien worden", aldus de premier. "Dit kan niet, het is totaal onacceptabel", vervolgt hij.

Wat er aan gedaan moet worden? Volgens de premier spelen we daar zelf een rol in. "De democratie is een teer en geen gemakkelijk bezit. Maar het is mooi dat we het hebben. We moeten het met z'n allen beschermen."

Zijn VVD-collega Dijkhoff zegt daarover: "Mensen die de wet overtreden, moeten worden opgepakt." Hij adviseert mensen die het ergens niet mee eens zijn, lid te worden van een partij die ze wel aanstaat. "En zet je in."

Strafbare feiten

"Het Openbaar Ministerie moet kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Zo ja, dan is dat reden voor vervolging", reageert CDA-leider Sybrand Buma. Het OM Midden-Nederland laat weten onderzoek te doen naar deze uitlating.

Het Openbaar Ministerie Amsterdam doet onderzoek naar de doosbedreiging tijdens de demonstratie in Amsterdam. "We hebben besloten tot zelfstandig onderzoek (dus zonder directe aangifte, red.) vanwege de aard van de uitlating. We hebben nog niemand aangehouden."

Volkert-opmerking

Over de opmerking van een universitair docent vorige week: 'Volkert waar ben je?' zegt het Openbaar Ministerie Midden-Nederland: "We vinden het een smakeloze opmerking. Maar juridisch is de voorlopige conclusie van het OM dat de bedreiging niet concreet genoeg is, maar het staat mensen vrij om aangifte te doen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter maakt zich 'grote zorgen' over bedreiging tegen Baudet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore