Cijfers bekendgemaakt

IND gaat 1070 aanvragen kinderpardon beoordelen, eerste gezinnen mogen blijven

22 maart 2019 16:16 Aangepast: 22 maart 2019 18:00
Nemr, die samen met tv-maker Tim Hofman actie voerde voor een ruimer kinderpardon. Beeld © ANP

De immigratiedienst IND gaat in totaal 1070 kinderen die een aanvraag hebben gedaan voor een kinderpardon in behandeling nemen en beoordelen. Dat heeft de dienst zojuist bekendgemaakt.

Bronnen melden aan RTL Nieuws dat ook de zaak van de 9-jarige Nemr er tussen zit. Hij werd bekend door presentator Tim Hofman en een belangrijk gezicht van de kinderpardon-discussie.

Aanvragen binnen

Eind januari kwamen de coalitiepartijen tot een compromis over een verruiming van het  kinderpardon. De regering zal ruimhartiger gaan kijken naar de 700 gezinnen die onder de huidige regeling vallen. De verwachting is dat het grootste deel van hen mag blijven.

Maar ook nieuwe gezinnen die nog nooit aanspraak hadden gemaakt op het kinderpardon, konden zich melden. Dat kon tot 25 februari via een speciaal inschrijfformulier. 

1070 kinderen

De IND heeft al deze aanvragen nauwkeurig bekeken de afgelopen weken. Ze hebben bijvoorbeeld gekeken of er geen dubbele aanvragen tussen zitten. In totaal gaat het dus om 1070 kinderen. Hierbij zitten ook nieuwe aanvragen waarbij niet duidelijk is of zij voldoen aan de criteria, schrijft de dienst op haar site. 

De immigratiedienst gaat nu per geval bekijken of de kinderen met hun ouders in Nederland kunnen blijven of niet. Voor het einde van het jaar moet voor alle kinderen bekend zijn of ze mogen blijven of niet.

'Eerste gezinnen hebben al goed nieuws'

Martine Goeman van Defence for Children, de organisatie die zich inzet voor deze kinderen: "Dit cijfer van 1070 ligt redelijk in de verwachting. We hebben al van een paar kinderen gehoord dat ze mogen blijven. Mooi nieuws en een enorme opluchting bij die gezinnen."

Goeman vervolgt: "Je merkt ook dat de stress toeneemt bij de kinderen die nog niets hebben gehoord. We hopen ook dat de andere zaken snel worden behandeld, met oog voor de rechten van kinderen."

'Spanning liep hoog op'

Eind januari liep de spanning rondom het kinderpardon hoog op en dreigde een kabinetscrisis. Er kwam een steeds grotere druk op de coalitiepartijen te liggen om de bestaande kinderpardon-regeling ruimhartiger toe te passen. Onder andere presentator Tim Hofman voerde actie voor een groep van zo’n 700 kinderen. ChristenUnie en D66 wilden dit al langer.

Toen het CDA ook overstag ging heeft het kabinet besloten dat er eenmalig ruimhartig wordt gekeken naar de kinderpardon verzoeken van deze groep kinderen.

Daarna verdwijnt het kinderpardon in de huidige vorm, net als de zogeheten discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. In de toekomst gaat de directeur van de IND over schijnende gevallen. En daar kan alleen nog een beroep op worden gedaan aan het begin van de procedure.

Politiek verslaggever Floor Bremer Politiek verslaggever Floor Bremer

'Geen fouten maken'

Politiek verslaggever Floor Bremer: "De IND heeft er zo lang over gedaan omdat ze er zeker van willen zijn dat alle cijfers kloppen. Het gaat tenslotte om de toekomst van honderden gezinnen en dan wil je als dienst geen fouten maken."

Bremer vervolgt: "Maar er zullen ongetwijfeld weer gezinnen zijn die net niet binnen de gestelde kaders vallen. Kinderen die net niet aan de regels voldoen. Dat blijft -ook in dit politieke compromis- de achilleshiel van het kinderpardon." 

Hopen op zorgvuldige behandeling

Vluchtelingenwerk hoopt op een zorgvuldige behandeling van alle aanvragen. "Over het aantal van 1070 kunnen we niet zo zoveel zeggen. Hij was voor ons ook afwachten hoeveel aanvragen er zouden komen. We kennen ook geen namen, maar we hopen vooral op een zorgvuldige behandeling." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderpardondeal: 'feest voor illegalen', 'geweldig nieuws' en 'koehandel'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`