Ga naar de inhoud
Wijs of Wiki?

De speech van Baudet: 5 opmerkelijke uitspraken en wat ze betekenen

Thierry Baudet tijdens de verkiezingsavond. Beeld © ANP

De uil van Minerva, de boreale wereld en het vloeren van mammoeten. De twintig minuten durende overwinningstoespraak van Thierry Baudet maakt de tongen los. Maar wat betekenen de woorden? 5 opmerkelijke uitspraken ontleed.

Jan Kuitenbrouwer is schrijver, columnist van Onze Taal en Follow The Money, en directeur van Kuitenbrouwer Woorden Die Werken, gespecialiseerd in framing, taalstrategie en campagne.

Hij heeft de speech van Baudet ontleed. Vijf opmerkelijke uitspraken en hun (mogelijke) betekenis

1. De 'uil van Minerva'

Baudet: "De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij ‘t vallen van de avond."

Jan Kuitenbrouwer: "Die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug, schreef de Duitse filosoof Hegel. De uil is het dier van de wijsheid en Minerva de godin van de wijsheid. Dus: het inzicht komt altijd pas achteraf, als het voorbij is."

"Ik begrijp niet wat Baudet ermee wil, behalve schokken en overdonderen. Want als de geschiedenis voorbij is en hij is die uil, dan is hij dus slechts een commentator 'after the fact'. En als de geschiedenis nog bezig is, dan is het dag, en dan is die uil dus 'out of place'. Een uil die overdag vliegt, is in de war. Dus het is een fraai beeld, maar het staat in de verkeerde context."

Wat bedoelde Baudet nou met die uil van Minerva?

00:44
Veel kijkers hebben waarschijnlijk even achter hun oren gekrabd toen Thierry Baudet (FvD) begon met zijn overwinningstoespraak.

2. De 'boreale wereld'

Baudet: "Net als al die andere landen van onze boreale wereld worden we kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten. Door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. En vooral worden we ondermijnd door onze bestuurders."

Kuitenbrouwer: "Letterlijk betekent boreaal: noordelijk. Naar Boreas, de Griekse god van de noordenwind. Baudet wil terug naar een boreale wereld. Dat is een beeld van een Europa vóór de grote immigratiestromen. Mussolini (Italiaanse fascistische leider, red.) gebruikte de term ook. De Franse politicus Jean-Marie Le Pen ook. Le Pen heeft het over de 'boreale as van Gibraltar naar Vladivostok'. Wat daarboven ligt is het zuivere oer-Europa. Het is voor rechts-nationalisten een manier om het over de superioriteit van het Arische ras te hebben zonder die termen te gebruiken." 

3. 'Naar het front geroepen'

Baudet: "Wij zijn naar het front geroepen. Omdat het moet, omdat ons land ons nodig heeft."

Kuitenbrouwer: "Tja, militaire metaforen: daar is de politiek van doortrokken. Veroveren, verslaan, strijd, barricades, allemaal krijgsidioom. 'Campagne’ betekent van oorsprong 'slagveld'."

'Kapotgemaakt door mensen die ons moeten beschermen'

02:34
Thierry Baudets overwinningsspeech viel wat lang uit en bevatte wat opmerkelijke uitspraken.

4. 'Mammoeten'

Baudet: "Wij hebben meerdere ijstijden overleefd, we hebben mammoeten gevloerd, wij zijn dragers, wij zijn erfgenamen van de grootste beschaving die ooit heeft bestaan."

Kuitenbrouwer: "Hahahaha! Deze uitspraak vind ik echt geweldig. Je ziet zo’n stripfiguurtje voor je, die even met een enorme zwaai een mammoet vloert, die versuft in een hoek ligt met sterretjes voor zijn ogen..."

5. De 'doodscultus op Paaseiland'

Baudet: "Het is een masochistische ketterij, dit geseculariseerde zondvloedgeloof, dat zich in deze tijd heeft meester gemaakt van de harten en geesten van onze bestuurders. Een manie, vergelijkbaar met de doodscultus die ooit Paaseiland teisterde."

Kuitenbrouwer: "Tja, ook weer zo’n Wikipedia-wijsheid. Als men het vroeger over een instortende beschaving had werd meestal verwezen naar het oude Rome, maar dat komt Baudet niet goed uit, want dat is de bakermat van onze beschaving. Daar komt die uil van Minerva vandaan, haha. Dus hij was op zoek naar een andere beschaving die ten onder is gegaan. Even doorbladeren bij Google."