Vrij ingetogen debat

Slotdebat: Wilders fel met Jetten en Rutte even draad kwijt

19 maart 2019 22:13 Aangepast: 20 maart 2019 06:00
Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het Slotdebat. Beeld © ANP

Een vrij ingetogen debat waarbij coalitiepartijen vooral de samenwerking zochten. Dat zag Frits Wester tijdens het Slotdebat. "De gebeurtenissen in Utrecht waren duidelijk van invloed op het debat. Alleen het debat met Wilders en Jetten was fel."

Over een paar uur gaan de stembussen open voor de Provinciale Statenverkiezingen. Aan de vooravond is er traditioneel een Slotdebat met alle politiek leiders van de landelijke partijen. 

Er werd vooraf stilgestaan bij de gebeurtenissen in Utrecht waarbij drie doden vielen. Premier Rutte roemde daarbij de hulpverleners. 

'Vrij ingetogen debat'

PVV-leiders Geert Wilders en Forum-leider Thierry Baudet grepen dat moment ook aan om uit te halen naar onder meer de premier. Ongepast en smakeloos vonden andere partijen. Ook de premier had er geen goed woord voor over.

Volgens politiek commentator Frits Wester waren de gebeurtenissen in Utrecht tijdens het gehele debat voelbaar: "Het was een behoorlijk ingetogen debat. Woorden die je vaak hoorde, waren: 'we moeten zoeken naar verbinding en 'samenwerking'."

Stellingen

Tijdens het debat kwamen verschillende thema's aan de orde. Zoals zorg en immigratie. De stellingen waren door de partijen zelf bedacht. 

SGP-leider Van der Staaij ging in debat met Denk-leider Kuzu over hoe Kamerleden steeds harder met elkaar omgaan. "Stop ermee en wees een bondgenoot tegen de verruwing", zei de SGP'er.

Kuzu vond dat Van der Staaij eerst bij zichzelf te rade zou moeten gaan. De DENK-leider doelde op de Nashville-verklaring die de SGP-leider had getekend. 

Black-out Rutte

Opvallend was dat premier Rutte in zijn debat met PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn tekst even kwijt was. "Ik ben het even kwijt", zei Rutte in het debat met Asscher. 

Vervolgens riep hij zijn assistent om hulp: "Caroline?"

Fel debat tussen Jetten en Wilders

Het felst was het debat tussen Rob Jetten (D66) en Geert Wilders (PVV). De twee debatteerden over de stelling of de islam in Nederland hoort.

"U soort mensen, maakt ons land kapot", zei Wilders tegen Jetten. "Als je je niet gedraagt, moet je eruit." D66-leider Jetten haalde op zijn beurt hard uit: "Je moet niet iedereen over een kam scheren. U zegt tegen alle moslims dat ze medeschuldig zijn aan de daden van een gek."

Samenwerking

CDA-leider Buma riep Lodewijk Asscher en Lilian Marijnissen tot samenwerking met het kabinet op. Die woorden van samenwerking en verbinding vielen vaker, zei Wester. 

"Opvallend was dat de coalitiepartijen vooral samenwerking zoeken met anderen, nu ze weten dat ze de meerderheid van de Eerste Kamer gaan verliezen. De belangrijkste kandidaten daarvoor zijn GroenLinks en PvdA." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Schietpartij Utrecht beïnvloedt stemgedrag kiezers Provinciale Staten'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`