Schietpartij Utrecht

Frits Wester: 'Laag dat FvD aanslag aangrijpt om politiek te bedrijven'

19 maart 2019 02:06 Aangepast: 19 maart 2019 10:30
Baudet en Hiddema tijdens hun campagnebijeenkomst Beeld © ANP

Na de schietpartij in Utrecht legden bijna alle partijen de campagne voor de verkiezingen stil. Behalve Forum voor Democratie. Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het 'ongelooflijk laag' om de aanslag aan te grijpen om politiek te bedrijven.

Forum voor Democratie had al een campagnebijeenkomst gepland in Den Haag en liet die ook doorgaan. Daar vielen Thierry Baudet en Theo Hiddema de andere partijen aan op de dag van de aanslag in Utrecht.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Hoofdverdachte Gökmen T. uiterlijk vrijdag voorgeleid

Het laten doorgaan van de bijeenkomst is te begrijpen, zei Frits Wester bij Pauw en Jinek. "Maar dat je dit gebeuren, of het nou terreur was of iets persoonlijks, op deze manier gebruikt om politiek te bedrijven... Ik vind dat ongelooflijk laag."

Tijdens de bijeenkomst zei Forum-lijsttrekker Baudet dat 'dit nog veel vaker gaat gebeuren' als Nederland niet kiest voor een andere politieke koers. "Het is echt aan ons woensdag, over twee dagen, om wel of niet een verandering in gang te zetten. Hoe moeilijk het ook is om die twee uit elkaar te trekken. Ik denk ook dat we het aan de slachtoffers verplicht zijn."

'Aanslag aangewreven'

Zijn partijgenoot Hiddema zei dat de partij de afgelopen weken keihard heeft gewerkt en dat met het stoppen van de campagne dat werk 'door de vingers zou glippen'. Hij zei ook dat andere partijen de aanslag aan Forum voor Democratie 'aanwrijven'.

Volgens Frits Wester is het in deze situatie wel belangrijk om het gesprek aan te gaan met de samenleving. Het opnieuw opstarten van de campagne is volgens hem wel mogelijk, al zal dat op een ingetogen manier moeten gaan.

Het is niet bekend wat de politieke partijen vandaag, een dag voor de Provinciale Statenverkiezingen, gaan doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore