Pensioenstakingen

Moeten we straks tot ons 75ste werken? Zes vragen aan minister Koolmees

17 maart 2019 15:40 Aangepast: 17 maart 2019 16:28
Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

In het hele land zijn morgen acties georganiseerd voor een beter pensioen. Vakbonden eisen dat de pensioenleeftijd voorlopig niet verder stijgt dan 66 jaar. Is dat haalbaar? Wat is er aan de hand met onze pensioenen? Zes vragen aan de verantwoordelijk minister: Wouter Koolmees

Al jaren wordt gepraat over hervorming van het pensioenstelsel. Het huidige stelsel werkt niet meer. Omdat er veel zekerheid is over het pensioen dat je krijgt, moeten pensioenfondsen grote reserves aanhouden. De beleggingsresultaten vallen ook al jaren tegen. Pensioenen konden daardoor niet worden verhoogd en moeten binnenkort waarschijnlijk zelfs worden gekort. Zes vragen aan minister Koolmees.

Zijn kortingen nog te voorkomen?

Koolmees: "Als er een pensioenakkoord komt over een breed pakket aan maatregelen zijn sommige kortingen niet nodig." Dat aanbod lag ook op tafel bij de mislukte pensioenonderhandelingen. Sommige pensioenfondsen staan er echter zó slecht voor dat ze hoe dan ook de pensioenen zullen moeten verlagen.

Behoren kortingen tot het verleden als het lukt een pensioenakkoord te sluiten?

Koolmees: "Dat kan ik helaas niet beloven. Als het economisch tegenzit en de beurzen in elkaar knallen heeft dat natuurlijk effect op de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. In het nieuwe stelsel zouden de pensioenen sneller omhoog kunnen als het goed gaat, maar worden ze als het tegenzit ook sneller gekort. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Dat is wel het eerlijke verhaal dat er bij verteld moet worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos verwacht op weg en spoor: 'Werk thuis of neem vrij'

Gaat de AOW-leeftijd niet te snel omhoog?

Vakbonden vinden van wel. De AOW-leeftijd is nu 66 jaar en vier maanden. Komende jaren stijgt ie door naar 67 jaar. Daarna geldt: voor elk jaar dat we langer leven moeten we een jaar langer werken. Koolmees: "De vraag is of dat op de lange termijn ook verstandig is, omdat we niet weten of die jaren die we extra leven ook in goede gezondheid zijn. Dat gaan we onderzoeken." Vakbonden willen de AOW-leeftijd voorlopig bevriezen op 66 jaar. En voor de langere termijn willen ze van de één-op-één-koppeling met de levensverwachting af.

Moeten we straks tot onze 75e werken?

Koolmees: "Dat is afhankelijk van de levensverwachting. Voor de betaalbaarheid van alle publieke voorzieningen moeten we de pensioenleeftijd afhankelijk maken van de levensverwachting. Stel dat we straks allemaal 120 jaar worden, dan is wel een belangrijke vraag: tot hoe lang werken we dan. Dat zullen we moeten bezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Koolmees tegen vakbonden: 'Kom na pensioenacties weer aan tafel'

Hoe zit het met zware beroepen?

Mensen met een zwaar beroep moeten eerder kunnen stoppen met werken, vinden de vakbonden. Koolmees: "Deze discussie is niet nieuw. De vraag is dan: wat is een zwaar beroep? Het is heel moeilijk is om te bepalen wie een zwaar beroep heeft en wie niet. We hebben bij de pensioenonderhandelingen wel aangeboden om de boete op vervroegd stoppen met werken te verlagen, en in het laatste jaar zelfs weg te nemen. Wat ik niet wil is terug naar de oude vut-regeling, maar als er maatwerk nodig is zijn we zeer bereid een stap te zetten." Vakbonden vonden het eerdere aanbod van het kabinet te mager.

Waarom kan de rekenrente niet omhoog?

Een veelgehoord argument: verhoog de rente waar pensioenfondsen mee moeten rekenen en kortingen zijn niet meer nodig. Koolmees: "Dat vind ik onverstandig. Ik ben voor voorzichtigheid. Ik vind dat we het geld moeten verdienen voor we het uitgeven. Als je nu de rekenrente gaat verhogen, ga je het eerder uitkeren dan je het binnen hebt. Dus dat vind ik onverstandig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`