Ga naar de inhoud
Landelijke actiedag

Minister Koolmees tegen vakbonden: 'Kom na pensioenacties weer aan tafel'

Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Minister Koolmees van Sociale Zaken doet een klemmend beroep op de vakbonden om na de pensioenacties van morgen weer aan tafel te komen. "Als we blijven hangen in tegenstellingen wordt het chagrijn alleen maar groter. Dat moeten we zien te voorkomen", zegt Koolmees tegen RTL Nieuws.

In het hele land zijn acties georganiseerd voor een beter pensioen. Treinpersoneel legt in de ochtendspits voor 66 minuten het werk neer, het openbaar vervoer in de grote steden gaat plat, politie rijdt met 66 kilometer per uur naar Den Haag en in de Rotterdamse haven wordt komende nacht het werk al neergelegd.

"Ik begrijp dat de vakbeweging actie gaat voeren," zegt Koolmees. "Ik ga zelf ook naar het Malieveld om te horen wat de eisen zijn. Maar het is belangrijk om hier uit te komen."

Maandag
Lees ook:
Maandag chaos op het spoor verwacht door grote staking

Hervorming pensioenstelsel

Eind vorig jaar klapten onderhandelingen over hervorming van het pensioenstelsel. Veel pensioenen staan er al jaren slecht voor en moeten binnenkort waarschijnlijk worden gekort.

Vakbonden eisen dat de pensioenleeftijd voorlopig niet verder stijgt dan 66 jaar. Op termijn moet de AOW-leeftijd minder hard stijgen. Nu is die gekoppeld aan de levensverwachting: elk jaar dat we langer leven moeten we ook langer werken.

Verder willen ze een regeling voor mensen met zware beroepen, die nu vaak al moeite hebben om de eindstreep te halen. En er moet compensatie komen voor mensen die er door de pensioenhervormingen op achteruit gaan.

Ov
Lees ook:
Ov plat voor pensioen: 66 minuten geen trams en bussen in grote steden