VVD aan kop

Forum voor Democratie nadert VVD in peilingen: verschil van 2 zetels

17 maart 2019 11:20 Aangepast: 17 maart 2019 11:27
Thierry Baudet (op de voorgrond) en premier Mark Rutte Beeld © ANP

Met nog twee dagen voor de verkiezingen nadert Forum voor Democratie de VVD in de peilingen: het virtuele verschil is 2 zetels. "Dat doet-ie knap", reageert premier Rutte bij WNL op Zondag. "Maar het is niet mijn politiek. We moeten in dit land naast elkaar staan en compromissen sluiten."

Volgens de peiling van Maurice de Hond  zit Forum voor Democratie de VVD op de hielen. De partij van Thierry Baudet staat volgens De Hond op 20 virtuele zetels. De VVD op 22. D66 laat een licht herstel zien.

Woensdag 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

'Schreeuwers' 

Premier Rutte zei eerder al dat Nederland geen schreeuwers nodig heeft, maar doeners. Presentator Rick Nieman vroeg vandaag in het tv-programma WNL op Zondag aan de premier of hij Baudet een gevaarlijke schreeuwer vindt.

"Ik ga geen ticket gevaarlijk op hem leggen. Ik voer campagne voor mijn eigen partij, antwoordde Rutte. "Baudet is voor de Nexit. Als je kijkt naar Groot-Brittannië kun je geen grotere puinhoop krijgen."

Positief

Volgens de premier is de razendsnelle opkomst van Forum voor Democratie knap, maar hij blijft positief over zijn partij de VVD. "We staan nu in de peilingen zoals vier jaar geleden. Toen hadden we een tweestrijd met het CDA , maar werden we de grootste."

'Niet mijn politiek'

Over de manier waarop Baudet, maar ook anderen als Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP) politiek voeren, zei premier Rutte verder: "Het is niet mijn politiek: vanuit je eigen gelijk roepen en geen compromissen willen sluiten. Uiteindelijk moet je bij elkaar komen. Bruggen slaan, compromissen maken. Partijen moeten er, met het behoud van eigen idealen, samen uit zien te komen. Niet tegenover elkaar slaan, maar naast elkaar. Daarin zijn we als land uniek en dat  maakt ons ook zo succesvol."

'Confrontatie' Rutte en Rico Verhoeven

In de uitzending van WNL op Zondag zat ook kickbokser Rico Verhoeven. Aan het eind van de uitzending zorgde dat nog voor een mooie confrontatie tussen de premier en de kickbokser.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winst of juist geen verlies? Dit staat er op het spel bij de verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore