'Niet verantwoord'

Energierekening dit jaar definitief niet omlaag: 'Onuitvoerbaar'

15 maart 2019 15:05 Aangepast: 15 maart 2019 15:52
De energierekning gaat dit jaar niet omlaag. Beeld © ANP

Het kabinet gaat dit jaar de energierekening definitief niet verlagen. Minister Wiebes zei gisteravond tegen de Kamer dat het kabinet zou bekijken of het dit jaar al mogelijk was. Maar nadat ze er bij het ministerie van Financiën opnieuw naar hebben gekeken, is duidelijk dat het niet uitvoerbaar is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte: Belasting energierekening gaat omlaag, lasten bedrijven omhoog

Dat zei staatssecretaris van Financiën Menno Snel vandaag. "Het leek op wat we al wisten: het is eigenlijk onverantwoord."

Minister Eric Wiebes zei gisteren al tijdens het Kamerdebat over het Klimaatakkoord en het voornemen van het kabinet om de energierekening voor burgers te verlagen, dat het niet mogelijk zou zijn. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat hij had begrepen van energiebedrijven dat de nota wel degelijk nog dit jaar omlaag kan. Wiebes zei daarop toe nog een keer er naar te zullen laten kijken.

Veel hogere energierekening

Snel zegt nu dat het pas mogelijk is vanaf volgend jaar. "Als je dat allemaal wilt veranderen, moet je de wet aanpassen. Dat moet via de Raad van State, de Tweede Kamer en dan door de Eerste Kamer. En dan moet de belastingaangifte worden aangepast. Voor iedereen zou iets anders gelden. Het is vrij ingewikkeld om zoiets snel te doen. Als je alle stappen bij elkaar optelt, kom ik tot de conclusie dat het onverantwoord is."

In februari werd bekend dat de energierekening voor een gemiddeld huishouden 334 euro stijgt. Dat had onder meer te maken met en hogere energiebelasting. Het kabinet gaf aan dat te gaan verlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Wiebes kijkt nog een keer naar snelle verlaging energierekening

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van