Nog dit jaar?

Minister Wiebes kijkt nog een keer naar snelle verlaging energierekening

14 maart 2019 23:54 Aangepast: 15 maart 2019 00:07
Wiebes en Rutte. Beeld © ANP

Minister Eric Wiebes gaat nog een keer kijken of de energierekening niet toch dit jaar al lager kan worden. Wiebes zei eerder dat het volgens de belastingdienst niet mogelijk zou zijn, maar op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver laat hij er nog een keer naar kijken.

Woensdag, nadat het CPB en PBL het Klimaatakkoord hadden doorgerekend, maakte het kabinet bekend de energierekening voor de burgers te willen verlagen. Maar dan wel pas volgend jaar. Klaver en ook de PvdA, SP, PVV en de SGP wilden nog dit jaar actie. De partijen vinden het opvallend dat de maatregel van het kabinet zo kort voor de verkiezingen werd aangekondigd.

Sympathiek

Wiebes noemde de verlaging van de energierekening dit jaar nog 'een sympathiek voorstel, maar onuitvoerbaar'. Klaver nam daar geen genoegen mee. GroenLinks kreeg van energiebedrijven te horen dat de nota wel degelijk nog dit jaar omlaag kan.

Wiebes wil daar nog weleens naar kijken, maar benadrukt dat hij 'geen verwachtingen wil wekken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat Klimaatakkoord: oppositie wil dit jaar al lagere energierekening

Onevenredig zwaar

Het kabinet kondigde woensdag na de doorrekening van het Klimaatakkoord direct aan de energierekening voor burgers te verlagen en een CO2-heffing voor bedrijven in te voeren.

De plannen uit het akkoord bleken namelijk niet het beoogde doel te halen, concludeerden de rekenmeesters van het PBL en CPB en bovendien bleken de lasten onevenredig zwaar bij de burgers te komen liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore