Klimaatdebat

Debat Klimaatakkoord: oppositie wil dit jaar al lagere energierekening

14 maart 2019 23:11 Aangepast: 14 maart 2019 23:17
Wiebes, Rutte en Klaver. Beeld © ANP

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat de energierekening dit jaar al wordt verlaagd. Dat eisen ze vanavond van premier Rutte in het debat over het Klimaatakkoord. De partijen vinden het opvallend dat de maatregel van het kabinet zo kort voor de verkiezingen werd aangekondigd.

Het kabinet kondigde woensdag na de doorrekening van het Klimaatakkoord direct aan de energierekening voor burgers te verlagen en een CO2-heffing voor bedrijven in te voeren. Het Klimaatakkoord bleek namelijk niet het beoogde doel te halen, concludeerden de rekenmeesters van het PBL en CPB.

Baudet

Het debat over het akkoord en de reactie van het kabinet, leek vaak meer op een verkiezingsdebat dan dat het over het klimaat ging. FvD-leider Thierry Baudet pakte uit over de klimaathysterie van het kabinet. Volgens hem zijn de werkelijke kosten van de klimaatmaatregelen vele malen hoger dan is doorberekend. "Zo kan je geen land besturen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte: Belasting energierekening gaat omlaag, lasten bedrijven omhoog

Ook PVV-leider Geert Wilders en DENK-politicus Tunahan Kuzu keerden zich tegen de hoge kosten van het klimaatbeleid.

Onderhandelen met GroenLinks

Regeringspartijen VVD en D66 grepen het klimaatdebat aan om ter plekke te onderhandelen met GroenLinks over steun voor de kabinetsplannen. Ze constateerden tevreden dat ook de oppositiepartij de opbrengst van de CO2-heffing voor de industrie wil gebruiken voor vergroening van diezelfde bedrijven.

Dat hadden de beide coalitiepartijen kunnen weten, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Lees onze initiatiefwet voor een CO2-heffing.'' Daarin stelt de oppositiepartij voor een deel van de opbrengst van de belasting te gebruiken om de energierekening voor burgers te verlagen. Maar een ander deel wil zij besteden om 'innovatie' in de vervuilende industrie aan te moedigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Extra klimaatplannen waren al maand in de maak'

De regeringscoalitie staat bij de Provinciale Statenverkiezingen volgende week, volgens opiniepeilers een stevig verlies te wachten. Daardoor verliest zij vrijwel zeker haar meerderheid in de Eerste Kamer en is zij aangewezen op steun van een of meer oppositiepartijen. GroenLinks geldt als een belangrijke kandidaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chemie- en staalbedrijven tegen CO2-taks: 'Wij zijn niet de grote vervuilers'

`