Britten willen uitstel

Rutte noemt brexit 'doodvermoeiend' en wil duidelijkheid van Britten

14 maart 2019 21:02 Aangepast: 14 maart 2019 21:23
Premier Mark Rutte Beeld © ANP

De Britse regering moet volgens premier Mark Rutte eerst duidelijk maken wat ze willen voordat er gepraat kan worden over een uitstel van de brexit.

Het Britse parlement stemde vandaag voor een uitstel van de Britse uittreding uit de Europese Unie.

"Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait", zei Rutte. Het besluit van het Lagerhuis om uitstel te vragen, noemde hij een 'stapje zoals er zoveel stapjes zijn'. Hij sprak van een 'doodvermoeiend proces'.

Backstop

"Om nog maanden door te tollen in dat gepruts van 'we willen geen harde grens in Ierse Zee, geen lidmaatschap van een douane-unie maar we willen ook geen backstop', dat heeft geen zin", zei Rutte.

De backstop is de garantie dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. De grens komt in dat geval in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, te liggen.

'Hom of kuit'

Het wordt volgens de premier tijd dat Europa weer aan andere zaken dan de brexit kan gaan denken zoals de vervolmaking van de interne markt en de positie van de EU in de wereld. De Britse politiek moet nu duidelijkheid geven, aldus Rutte. "De Britse politiek moet hom of kuit geven."

De Tweede Kamer wilde Rutte opdragen de Britten alvast uitstel te gunnen, maar kwam daarvan terug na een klemmend beroep van de premier. Als Nederland nu al uitstel toezegt, verdwijnt de druk op de Britten om duidelijke scheidingsafspraken voor te stellen, vreest hij. Bovendien zou Nederland dan de eensgezindheid verbreken die de EU-lidstaten tot dusver jegens Londen aan de dag hebben gelegd.

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit

Het is het zwartste scenario: de EU en het Verenigd Koninkrijk worden het voor maart 2019 niet eens over de brexit. Politiek verslaggever Fons Lambie over de consequenties van een no deal voor Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore