'Verachtelijke praktijken'

'DENK moet stoppen met intimiderende filmpjes collega-Kamerleden'

13 maart 2019 17:20 Aangepast: 13 maart 2019 17:45
Tunahan Kuzu in debat met Sadet Karabulut. Beeld © ANP

Als het aan de Tweede Kamer ligt, stoppen de collega's van DENK met het 'intimideren' van andere Kamerleden via sociale media. Het gaat vooral om filmpjes van Kamerleden met een Turkse achtergrond die geen lid zijn van DENK. In de filmpjes worden ze neergezet als verraders van de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Zelfs Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de motie ondertekend. Het is in zeker honderd jaar niet voorgekomen dat de voorzitter van de Tweede Kamer een motie ondertekent. 

Normen overschreden

De Kamer vindt het onaanvaardbaar dat collega's als Dilan Yesilgöz (VVD), Zihni Özdil (GroenLinks) en Sadet Karabulut (SP) vooral 'op basis van hun afkomst' worden aangevallen door DENK. Dat gebeurt steeds vaker, zeggen veel partijen. CDA-Kamerlid Harry van der Molen heeft het over 'verachtelijke praktijken' waarmee DENK 'parlementaire normen overschrijdt'.

Bovendien lokt het 'haatmails, intimidaties en bedreigingen' door burgers uit. Die maken de slachtoffers het leven zuur en zorgen ervoor dat ze hun werk minder goed kunnen doen.

Duidelijk signaal

Kamervoorzitter Arib verklaart haar ongebruikelijke steun voor de motie door te wijzen op het aanzien van de Kamer en de politiek. Die worden door het optreden van DENK geschaad, zegt ze. Ze vindt het 'goed dat dit signaal nu zo luid en duidelijk uit de Kamer komt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kuzu ruziet met Kamervoorzitter Arib: 'We hebben nu eenmaal een verleden'

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk voelt zich ten onrechte in de hoek gezet. "Als er één Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik het wel'', zei hij met een verwijzing naar een woordenwisseling vorige maand met PVV'er Machiel de Graaf. Hij ziet de uitspraak van de Kamer als een opzetje om vóór de Provinciale Statenverkiezingen, volgende week, 'DENK te bashen'.

Kiezersbedrog

Öztürk, die net als zijn collega's al langer moeizaam overweg kan met Arib, richtte zich vandaag ook rechtstreeks tot de voorzitter. Die reageerde met sarcasme. "Zelf doet u dat nooit hè, bashen. Neeee.''

DENK houdt vol dat het in de filmpjes alleen maar het stemgedrag van collega-Kamerleden aan de kaak stelt. Daaruit zou hun hypocrisie en kiezersbedrog blijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter over ruzie met Kuzu: het heeft niets met verleden te maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore