Dit jaar nog

Inseminatie alleenstaanden en lesbische koppels dit jaar toch vergoed

13 maart 2019 11:45 Aangepast: 13 maart 2019 15:13
IVF Beeld © ANP

Kunstmatige inseminatie voor lesbische koppels en alleenstaanden wordt voorlopig toch nog vergoed door de basisverzekering. Begin deze maand werd tot groot verdriet en boosheid van die groepen besloten dat hun inseminatie geen medische noodzaak was, maar een sociaal probleem.

Dat leidde tot ongeloof bij alleenstaanden en lesbische koppels. Bij heterostellen van wie de man een medisch probleem heeft waardoor zijn sperma niet gebruikt kan worden, bleef kunstmatige inseminatie wel verzekerd vanuit de basisverzekering.

Mooi nieuws

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins maakt nu bekend dat er dit jaar nog wel gewoon vergoed wordt. "Ik heb de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden voor vrouwen die nu reeds in een dergelijk traject zitten en vrouwen die zich dit jaar nog voor een dergelijk traject melden."

De zorgverzekeraars hebben daarmee ingestemd. Bruins noemt het 'mooi nieuws'. "Patiënten en behandelaars verkeren daarmee niet langer in onzekerheid. Ik ben de zorgverzekeraars erkentelijk voor deze stap", zegt Bruins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeloof bij alleenstaanden en lesbische koppels: inseminatie niet meer vergoed

D66-Kamerlid Vera Bergkamp is blij met het besluit van de zorgverzekeraars. "Gelijke behandeling staat voor D66 voorop, daarom zijn we opgelucht", zegt Bergkamp. "Veel mensen met een kinderwens wachten maanden op een behandeling, zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs. Zij werden plotseling getroffen door de nieuwe situatie. Het kon daarom niet anders dan dat Bruins heeft geluisterd naar hun zorgen. De kosten voor kunstmatige inseminatie moet voor iedereen vergoed worden."

'Pleister die je plakt'

Sara Coster van Meer dan Gewenst denkt er anders over. Ze is blij voor de mensen die nu in die situatie zitten, maar noemt het ook 'een pleister die je nu plakt'."We blijven het niet eens dat deze groep geen medische indicatie heeft. Lesbische stellen en single vrouwen kunnen medisch gezien niet zwanger worden. Terwijl in deze brief staat dat zij geen medische indicatie hebben."

Meer Dan Gewenst pleit voor een definitieve oplossing waar kunstmatige inseminatie wordt vergoed vanuit een basisverzekering of een subsidieregeling. "Het moet gelijk blijven aan een heterostel, waar als de man geen zaadjes heeft het ook een medische indicatie is. Voor de toekomst willen we ook een vergoeding voor vergelijkbare behandelingen van vruchtbaarheidsproblemen, zoals IVF bij draagmoeders", zegt Coster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik wilde zo graag moeder worden, maar alle ziekenhuizen weigerden me'

`