Kabinetscrisis

D66 blaast kabinet op als Parijs niet wordt gehaald

09 maart 2019 21:55 Aangepast: 09 maart 2019 22:22
Rob Jetten Beeld © ANP

Als het kabinet zich niet genoeg inzet om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen, stapt D66 uit het kabinet. Dat dreigement van de partijtop wordt morgen hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de achterban van de partij.

De jongerenafdeling van de partij brengt morgen die motie in stemming. Maar de partijtop heeft de motie omarmd. 

Alle regeringspartijen zeggen 'Parijs' te willen halen, maar D66 zet met de harde woorden wel flinke druk op zijn coalitiepartners. Uitdrukkelijk dreigen met een kabinetscrisis is een zwaar middel en valt bij coalitiegenoten meestal niet in goede aarde. 

Eerder was het Dijkhoff

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zinspeelde in januari ook al eens op het opblazen van het kabinet wegens het klimaatbeleid. Maar dan om haast de omgekeerde reden: hij stelde dat hij de klimaatplannen niet zou slikken als die de burger te veel zouden kosten.

Dat werd hem niet in dank afgenomen. Dijkhoff bond, na een stevige aanvaring met zijn regeringspartners, later weer wat in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Irritatie bij politici om klimaatuitspraken Dijkhoff: 'Is dit een verkiezingsstunt?'

Doorrekening

Komende woensdag komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)  met de doorrekening van de klimaatplannen van het kabinet. Daarin moet duidelijk worden of de maatregelen die in het ontwerp-klimaatakkoord staan er ook voor zorgen dat de doelen van Parijs ook gehaald gaan worden. 

In de doelen staat dat Nederland in 2030 49 procent minder broeikasgas moet uitstoten dan het in 1990 deed. 

Zó halen we de klimaatdoelen wel

Ondanks alle klimaattoppen en -wetten zijn de resultaten er nog niet naar. De CO2-uitstoot was nog nooit zo hoog als dit jaar. Sanne Boswinkel doet een voorstel hoe wel resultaat gehaald kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore