Terreurbanden school

Premier Rutte tegen ouders: stuur je kinderen niet naar Haga Lyceum

08 maart 2019 16:03 Aangepast: 08 maart 2019 21:56
Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld © ANP

Premier Rutte raadt ouders aan om hun kinderen niet naar de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam te sturen. Dat zei hij vandaag op zijn wekelijkse persconferentie. "Als ik kinderen zou hebben, zou ik ze er niet heen sturen."

Gisteren sloegen de minister van Justitie en Veiligheid, de AIVD en de NCTV alarm over het Cornelius Haga Lyceum. Er zouden onder meer signalen zijn dat het bestuur al jarenlang contact zou hebben met een terroristische groepering.

Grote zorgen

Op de vraag wat Rutte ouders aanraadt die hun kinderen naar het Haga Lyceum willen sturen antwoordt de premier: "Wij raden ze aan dat niet te doen."

"Wij hebben grote zorgen over deze school. Het is belangrijk dat ouders zich daar rekenschap van geven", aldus Rutte.

Het kabinet werkt aan wetgeving die het gemakkelijker maakt om scholen te sluiten als ze les geven op een manier die niet strookt met de Nederlandse normen en waarden. 

Bestuursvoorzitter Söner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum is boos. "De burgemeester zei dat ik moest opstappen. Ze wilde niet vertellen wat de bewijzen waren." Hij werd zelf met de dood bedreigd, vertelt hij. "In een mail stond dat er mensen langs zouden komen met kalashnikovs. We hebben huilende ouders hier. En in plaats van ons een hart onder de riem te steken gaat de gemeente op jacht naar ouders om hen te overtuigen hun kinderen op een andere school te zetten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister en AIVD slaan alarm over islamitische middelbare school Amsterdam

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore