Verkiezingsdebat

Liefdesverklaring VVD en D66 afgesproken werk? 'Ze gingen bijna zoenen'

08 maart 2019 15:06 Aangepast: 08 maart 2019 15:25
Het moment waarop Dijkhoff het laatste woord van het debat geeft aan Rob Jetten.

Een van de opmerkelijkste momenten tijdens het verkiezingsdebat gisteravond was de 'liefdesverklaring' toen VVD-leider Klaas Dijkhoff D66'er Rob Jetten het laatste woord gaf. Maar was dat afgesproken tussen beide partijen? En wat is de gedachte erachter, zo'n debat gaat toch over de verschillen?

Lodewijk Asscher leek er na het debat een beetje ongemakkelijk over. "Ze zijn dol op elkaar, ze gingen aan het einde bijna zoenen", zei Asscher.

Paringsdans

Was het een soort paringsdans dan, zoals wel wordt gezegd? VVD-leider Klaas Dijkhoff wil het woord paringsdans niet gebruiken voor de toenadering. "Dat woord zou ik er niet aan geven. Ik wilde duidelijk maken dat dit amusant en informatief was, maar niet hoe het er echt aan toegaat in Den Haag. Daar moet je verschillen overbruggen."

Jetten zei na afloop Dijkhoff een compliment te willen geven voor het mooie slot van het debat, maar ontkende dat het was geoefend met de VVD.

"Nee, want ik dacht eigenlijk dat de heer Dijkhoff mij ging uitdagen over een Europees leger of het kinderpardon. Maar hij koos voor samenwerking en dat is wat mij betreft het thema van deze verkiezing."

Seintje gegeven

Ook Dijkhoff ontkent dat het afgesproken was met D66. Opmerkelijk genoeg geeft Dijkhoff wel toe dat hij Jetten een seintje gaf.

"Ik had het niet van tevoren afgesproken, maar ik heb halverwege wel tegen Jetten gezegd: 'zorg dat je een minuutje hebt, want je krijgt er nog een'. Want ik wil laten zien hoe het echt werkt."

Fons Lambie: 'Past in de campagneboodschap van de VVD'

Politiek verslaggever Fons Lambie vond de afsluiting van Dijkhoff opvallend. "Dijkhoff en z’n campagneteam hadden heel bewust gekozen om tot het laatste moment te wachten. In dat laatste moment met Jetten zocht Dijkhoff niet de aanval, maar verbinding.

"Die afronding van Dijkhoff past helemaal binnen de 'vaasjecampagne' van de VVD over verantwoordelijkheid en verschillen verkleinen. Die campagneboodschap van de VVD zie je overal terug: in de reclamefilmpjes met Rutte en Erica Terpstra over het vaasje, de paginagrote advertentie van Rutte waarin hij oproept tot compromissen en dus ook bij Dijkhoff in het RTL-debat."

GroenLinks maakte van het moment direct een grappig filmpje:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore