Ga naar de inhoud
Urgenda

Kabinet: kolencentrale Amsterdam al volgend jaar dicht vanwege klimaatdoelen

De Hemwegcentrale in Amsterdam. Beeld © Archieffoto ANP

De Amsterdamse Hemwegcentrale sluit volgend jaar al zijn deuren. Dat besluit de ministerraad morgen, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

De sluiting van de centrale is een van de maatregelen om te voldoen aan de doelen uit de Urgenda-zaak. Voor 2021 moet Nederland 25 procent CO2 bespaard hebben ten opzichte van onze uitstoot in 1990, bevestigde het gerechtshof vorig jaar.

Om aan de Urgenda-doelen te voldoen, moet het kabinet nog voor 2021 9 miljoen ton extra CO2 besparen, bleek in januari. Met het sluiten van de centrale zou zo’n 1,9 miljoen ton CO2 bespaard kunnen worden, becijferden experts eerder.

Nog geen bedrag

Hoeveel de sluiting gaat kosten is nog niet bekend. Volgens de bronnen ligt morgen alleen het principebesluit voor om de centrale vervroegd te sluiten en zijn de onderhandelingen met Nuon nog niet afgerond.

In 2017 deed Nuon zelf al een voorstel om de Hemwegcentrale in 2020 te sluiten. Het wilde daarvoor 55 miljoen euro; 10 tot 15 miljoen euro om de centrale zelf te ontmantelen en nog eens 40 miljoen voor een sociaal plan voor de werknemers.

Daar was in Den Haag destijds al geld voor vrijgemaakt, maar dit kabinet draaide dat later terug. Vorig jaar besloot minister Wiebes dat de centrale nog tot 2024 mocht blijven draaien. Het ligt in de lijn der verwachting dat Nuon nu een hoger bedrag zal vragen, omdat de termijn van sluiting veel korter is.

Vijf kolencentrales

In Nederland zijn op dit moment nog vijf kolencentrales draaiende. Uiterlijk in 2029 moeten die allemaal dicht of overstappen op duurzame energie, zo is de afspraak. Alleen de Amercentrale in Geertruidenberg moet al per 2024 dicht. Eerder kan ook niet, omdat die ongeveer 40.000 huishoudens en 500 bedrijven van warmte voorziet.

Het kabinet heeft ook nog een uitgebreide lijst met andere opties liggen om extra CO2 te besparen. Welke maatregelen nog meer genomen worden, maakt het kabinet in april bekend. Dat het besluit over de Hemwegcentrale nu al genomen wordt, heeft te maken met 'verschillende procedures die doorlopen moeten worden', zeggen de bronnen.

Biomassa

Dat de Hemwegcentrale dicht zou gaan, werd al langer verwacht. De centrale is de oudste en relatief meest vervuilende van Nederland. Elk jaar stoot de centrale zo'n 3,3 megaton aan CO2 uit. Het bijstoken van biomassa kan er niet, waardoor schonere uitstoot ook niet haalbaar is. Dat er met het sluiten van de centrale maar 1,9 miljoen ton bespaard wordt, komt omdat de energie ergens anders vandaan moet komen.

Het bijstoken van biomassa betekent dat je bijvoorbeeld houtsnippers in plaats van kolen verbrandt om de centrale draaiend te houden. Omdat bomen opnieuw groeien, telt de bijstook van biomassa als een vorm van duurzame energie.