Risico's lang ontkend

Tweede Kamer houdt parlementaire enquête naar gaswinning in Groningen

05 maart 2019 12:43 Aangepast: 05 maart 2019 13:47

De hele Tweede Kamer wil dat er een parlementaire enquête komt over de gaswinning in Groningen. In de enquête moet worden onderzocht hoe de overheid is omgegaan met de risico's van de gaswinning.

Ondanks de aardbevingen in Groningen is jarenlang het bestaan van risico's rondom gaswinning ontkend. Toen de risico's eenmaal bekend werden, werd gezegd dat stoppen met het winnen van gas niet mogelijk is vanwege het ontbreken van een goed alternatief.

Grote onzekerheid

Vanmiddag stemt de Kamer over een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee. Die is, na aanpassingen aan een eerdere versie, nu door alle Tweede Kamerpartijen ondertekend.

Van der Lee is blij dat de parlementaire enquête er komt. "Terwijl heel Nederland profijt heeft gehad van de opbrengst van de gaswinning, zitten veel Groningers nog dagelijks met schade of in nog niet versterkte huizen. Ze leven in grote onzekerheid. Het is belangrijk dat een eensgezinde Tweede Kamer nu over de komst van een parlementaire enquête zekerheid biedt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaswinning Loppersum per direct stilgelegd

Een parlementaire enquête is in Nederland een middel dat de Eerste en Tweede Kamer kunnen gebruiken om informatie over een bepaald onderwerp te verkrijgen.

Onder ede verhoren

Een enquêtecommissie bestaat uit Tweede Kamerleden. Iedereen in Nederland is op basis van de wet verplicht om medewerking te verlenen aan een parlementaire enquête. Enquêtecommissies kunnen getuigen oproepen en onder ede verhoren.

Dit wordt de 21e parlementaire enquête in de Nederlandse geschiedenis. GroenLinks hoopt 'dat er straks ook waardevolle lessen worden getrokken voor de toekomst'.

Frits Wester Frits Wester

Frits Wester: 'Parlementaire enquête kan vergaande gevolgen hebben'

"De Kamer zet opnieuw het zwaarste middel in. Een parlementaire enquête waarbij mensen onder ede worden gehoord en verplicht kunnen worden om te verschijnen. Dit alles om de onderste stenen boven te krijgen. Wat ging er goed, maar vooral wat niet. Hoe zijn de besluiten tot stand gekomen, wat wisten ze en hoe is met de belangen van mensen omgegaan. En ook niet alleen wat kunnen we leren voor de toekomst maar ook wie is er in de fout gegaan. Niet zelden hebben de resultaten van zo’n enquête vergaande gevolgen voor betrokkenen. Bewindslieden die moeten aftreden of verantwoordelijkheid moet nemen voor het falen van hun voorgangers. Carrières die deuken oplopen. Zo’n enquête, zeker ook over de aardgaswinning in Groningen, kan dus vergaande gevolgen hebben."

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`