Koers Jetten?

D66-fractievoorzitter Rob Jetten: miljonairs moeten meer belasting betalen

04 maart 2019 17:48 Aangepast: 04 maart 2019 18:20
Rob Jetten.

D66 wil dat mensen die meer dan 1 miljoen euro bezitten, meer belasting gaan betalen. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is voorstander van een progressieve vermogensbelasting waarbij degene die meer geld heeft, meer afdraagt.

Jetten zei dat vandaag in de Kerdijk-lezing in Den Haag. In de lezing wees hij verder op de voorbeeldfunctie van directeuren van grote bedrijven bij het ontvangen van loon en bonussen. "Waar is de zelfbeheersing gebleven?" vraagt hij zich af.

Richting van de partij

Met de lezing spreekt de opvolger van Alexander Pechtold zich voor het eerst duidelijk uit over de richting die hij op wil met de partij. Een koers waarbij de partij eerder naar links, dan naar rechts buigt.

Jetten richt zich op de muren die hij ziet in de samenleving die hij wil 'slopen'. Zoals een muur tussen mensen met wortels in Nederland en mensen met wortels elders, of de muur tussen mensen mét en mensen zonder zekerheid.

Gelijke start kinderen

Hij wil daarom extra investeren in kinderopvang en scholen. Kinderen moeten daar naast naast onderwijs, ook sport-, muziek-, bijles en zelfs maaltijden krijgen.

Dat moet ervoor zorgen dat iedereen een gelijke start krijgt. Ook wil hij discriminatie aanpakken. Hij pleit voor het zwaarder straffen van bedrijven die mensen uitsluiten op basis van hun naam of voorkomen.

Visie op marktwerking

En, na een week waarin een CDA-minister aandelen Air France-KLM kocht en een andere CDA-minister vraagtekens zetten bij marktwerking in zorg, blijft ook D66 niet achter met een visie op de marktwerking.

Jetten wil de macht van grote bedrijven zoals Google en Facebook inperken met belastingmaatregelen. Ze moeten een eerlijke belasting betalen, stelt hij. En dat kan volgens Jetten alleen als er één Europees tarief voor de dividendbelasting komt. Alleen dat kan voorkomen dat de bedrijven landen tegen elkaar uitspelen.

Frits Wester Frits Wester

Frits Wester: 'Jetten laat zien hoe D66 er onder zijn leiding uit zal zien'

"Hiermee laat Jetten voor het eerst zien hoe een D66 onder zijn leiding eruit komt te zien. Het toont ook zijn ambitie om straks de strijd aan te gaan voor het partijleiderschap. Jetten probeert duidelijk zijn visitekaartje af te geven.  Echt heel vernieuwend is het allemaal nog niet. Maar ineens een enorme koerswijziging zo vlak voor de verkiezingen van 20 maart zou ook niet echt geloofwaardig zijn." 

"Daarnaast weet de nieuwe fractievoorzitter van D66 dat de eerste verkiezingen onder zijn leiding op een enorme teleurstelling gaan uitlopen. Beter is het dan ook om, als hij echt de koers wil verleggen, daar rustig aan verder te werken zodat een fors verlies deze maand niet meteen als een afwijzing daarvan kan worden gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rob Jetten (31) volgt Pechtold op als D66-fractievoorzitter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore