703 fte's

Aantal communicatiemedewerkers fors gegroeid onder Rutte III: 'Kost tonnen extra'

01 maart 2019 07:00 Aangepast: 01 maart 2019 08:00
Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Onder het kabinet Rutte III is het aantal communicatiemedewerkers flink gegroeid: met 10 procent ten opzichte van het vorige kabinet. In totaal houden 703 fte zich bezig met communicatie en voorlichting op de ministeries. SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het een slechte zaak. "Zonde van al dat geld. Minimaal de helft van de bezetting kan er uit."

Communicatiemedewerkers zijn verantwoordelijk voor de woordvoering op de verschillende ministeries. Maar ze schrijven bijvoorbeeld ook speeches voor hun minister, doen onderzoek of bedenken campagnes voor hun ministerie. Verder zorgen ze voor tweets en online filmpjes van de bewindspersonen.

10 procent groei

Onder het kabinet Rutte III worden op alle 12 departementen in totaal 703,6 fte ingezet op communicatie. Onder het vorige kabinet waren dat nog 633,4 fte, een groei van 10 procent dus. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Algemene Zaken, waar ook de RVD onder valt (goed voor een communicatieaandeel van 57,7 fte).

Het aantal mensen ligt nog een stuk hoger dan 703,6: veel ambtenaren werken parttime.

Hoe komt dat?

De toename op sommige departementen is te verklaren omdat er taken zijn bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan sociale media-activiteiten die zijn toegenomen of het uitbreiden van webcare. Ook telt het kabinet Rutte III meer bewindslieden dan het vorige kabinet.

Alleen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (goed voor 3000 werknemers) en het ministerie van Economische Zaken is het aantal communicatiemedewerkers gedaald onder Rutte III. Bij de overige 11 departementen is het aantal fte gelijk gebleven of gestegen.

Premier Rutte met Stephan Schrover van de RVD. Premier Rutte met Stephan Schrover van de RVD.

Grootste stijger

De grootste stijging aan communicatiepersoneel is te zien bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Dit departement van ministers Bruno Bruins en Hugo de Jonge bestiert de jaarlijkse zorgkosten van bijna 80 miljard euro. Er werken op dit departement 58,1 fte op de communicatieafdeling: bijna 15 fte meer dan tijdens het vorige kabinet. Bovenop de vaste formatie huurt het ministerie ook nog externe communicatiemedewerkers in: goed voor 9,5 fte. Die mensen houden zich vooral bezig met campagnes over de zorg.

Er van uitgaande dat een gemiddelde fte zo’n 60.000 per jaar kost, is het gestegen aantal communicatiemedewerkers al snel goed voor zo’n 3,5 miljoen euro extra kosten per jaar.

SP-Kamerlid Ronald van Raak. SP-Kamerlid Ronald van Raak.

'Zo'n slechte zaak'

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich al jaren boos 'om het leger aan voorlichters'. "Ruim 700 fte, dat zijn zeker duizend ambtenaren. Die stuk voor stuk een flink salaris verdienen. Ik vind dit zo'n slechte zaak. Die bezetting moet met de helft omlaag", zegt het SP-Kamerlid.

"Blijkbaar hebben ministers steeds meer uit te leggen. Die medewerkers zijn druk bezig om allerlei propaganda naar buiten te brengen zodat het ministerie goed in de markt wordt gezet. Een slechte zaak. We kunnen zoveel geld besparen en dat geld aan iets beters besteden: bijvoorbeeld aan het fonds dat zich inzet voor onafhankelijke journalistiek."

Van Raak gaat Kamervragen stellen. 

Meer taken en rollen

De toename wordt volgens Noelle Aarts, hoogleraar socio-ecologische interacties, door verschillende factoren veroorzaakt. "De taken en rollen van communicatiemedewerkers is de laatste jaren uitgebreid. Sociale media vragen om dagelijkse actie en om beleid', zegt Aarts. "Daarnaast wordt communicatie in organisaties meer en meer strategisch ingezet met als doel een effectieve positionering." 

De complexe uitdagingen waar overheden voor staan, vragen hierom, vervolgt de hoogleraar. "Ook zou mee kunnen spelen dat het aantal communicatiemedewerkers gedurende de financiële crisis van een aantal jaren geleden verminderd is. Destijds koos men er meer voor om externe bureaus in te schakelen, terwijl er nu weer meer communicatiemedewerkers zijn aangenomen."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore