Dat er veel uitgebluste jongeren zijn, moet ook de politiek zich aanrekenen. Dat vindt CU-leider Gert-Jan Segers. Daarom komt hij in actie voor de millennials. "Thuis aan de keukentafel hoor ik de heftigste verhalen van mijn drie dochters. Ik zie voor mijn eigen ogen een overbelaste generatie opgroeien."
"Dit is de eerste generatie jongeren na de Tweede Wereldoorlog die opgroeit met het perspectief dat ze minder krijgen dan hun ouders", zegt Segers. "En nu hebben jongeren ook nog eens te maken met allerlei nieuwe zaken die druk opleggen. Zoals bijvoorbeeld sociale media."
Daarom wil de politicus dat zijn partij zich in gaat zetten voor die millennial. Niet alleen, samen met honderd jongeren die vandaag naar de Tweede Kamer zijn gekomen. Het doel is om met elkaar concrete plannen te maken die de kans op stress en burn-outklachten kleiner kunnen maken.
'Zware periode'
Zelf heeft Segers nooit een burn-out gehad. "Mijn broer heeft nu een burn-out. En toen ik van de universiteit kwam en de arbeidsmarkt opging, had ik een zware periode. 'Wie zit er nu op mijn te wachten?', dacht ik."
Segers denkt onder andere dat het leenstelsel een te hoge druk op jongeren legt. "Geldproblemen zorgen voor een hoop stress. Dat zijn beslissingen die in Den Haag worden genomen."
Ook kan er stress weg worden genomen op de arbeidsmarkt, stelt de politicus. "Veel jongeren hoppen van contract naar contract. Ook daar ligt een taak voor de politiek."

'Geen aanstelleritis'
Twee millennials die naar de Kamer zijn gekomen om mee te denken over de plannen, zijn Tilburgers Timo en Imme (allebei 21). Timo had zelf bijna een burn-out. "De studentenpsychologen zijn altijd volgeboekt bij ons op de universiteit", zegt hij. "Dat zegt wel wat."
Is het ook niet een beetje aanstelleritis? De jeugd had het vroeger toch ook zwaar? "Nee", is hun antwoord. "Er is tegenwoordig echt heel veel druk om naast je studie ook nog van alles te doen", zegt Imme.
Compensatie
Daarom zou het volgens haar goed zijn als je bijvoorbeeld financieel gecompenseerd zou worden als je bestuurswerk doet naast je studie.
"Op die manier wordt de druk, om je studie per se in drie jaar te halen, er af gehaald. Voor een bestuursjaar krijg je nu ook al een vergoeding, maar wat als we studenten die zich actief inzetten voor de samenleving compenseren op hun studiefinanciering? Dan kun je én actief bezig zijn naast je studie én wordt de druk weggehaald om in drie jaar boven je eigen grenzen te presteren."
'Je bent gewoon op'
De 21-jarige Noortje is ook in de Tweede Kamer. Zij heeft al twee jaar burn-outklachten en zit nu thuis. "Ik zat op school, liep stage en moest huiswerk en opdrachten maken. En ik moest ook nog werken om rond te komen. Op een gegeven moment ben je gewoon op."
Het zou volgens haar beter zijn als jongeren meer tijd krijgen of in ieder geval minder hard gestraft worden als het je niet lukt om alles tegelijk te doen.
Verhalen serieus genomen
CU-leider Segers neemt alle verhalen serieus. Hij hoopt dat de bijeenkomst leidt tot concrete plannen voor de politiek. "Het zou prachtig zijn als ons jongerenmanifest waar we vandaag aan hebben gewerkt, onderdeel wordt van het volgende regeerakkoord."