'Het rijdt heerlijk'

Staatssecretaris gaat volledig elektrisch rijden: 'Chauffeur heeft nog wat stress'

23 februari 2019 09:40 Aangepast: 23 februari 2019 17:26
Stientje van Veldhoven komt het liefst op de fiets

Een primeur voor het kabinet. Stientje van Veldhoven is overstag gegaan en krijgt als eerste staatssecretaris een volledig elektrische dienstauto. "Ik vind het fantastisch om elektrisch te rijden en mijn chauffeur ook. Al had hij in het begin best een beetje stress."

Het duurt nog even voor ze 'm krijgt, zegt staatssecretaris Van Veldhoven tegen RTL Nieuws. "De verwachting is dat ik vanaf juli in een elektrische dienstauto rondrijd. Wat het wordt? Dat maakt me niet zoveel uit. Ik heb tien dagen proefgereden in een Audi e-tron. Die is prima bevallen. Maar het is nog even afwachten."

De consumentenprijs van auto's als de Audi e-tron liggen rond de 84.000 euro. Niet goedkoop. Heeft het geld meegespeeld? 

"De Audi e-tron die we op proef hebben gehad is niet voor iedereen te betalen. Maar hij is minder duur dan de hybride dienstauto waar ik nu in rijd. Daarbij zijn elektrische auto's goedkoper in onderhoud en bespaar je op het tanken natuurlijk helemaal flink." 

Hoe beviel het proefrijden?

"Heel goed. De auto is heel comfortabel. Toen we hem net op proef hadden moest ik een keer ’s avonds laat op pad. Er was weinig verkeer en je hoorde alleen de wind zachtjes fluiten. Het is heerlijk rijden."

Wat rijdt het kabinet nu nog?

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is de eerste die volledig elektrisch gaat rijden. De ministers, staatssecretarissen en premier Rutte krijgen binnenkort ook nieuwe dienstauto's. Nu rijdt het merendeel nog in benzineslurpende BMW's en Audi's rond, maar binnenkort worden die vervangen door de BMW 740e iPerformance.

  • Die kost iets meer dan een ton
  • De auto is hybride, dus rijdt deels elektrisch en deels op fossiele brandstof.
  • Het verbruik zou 2 liter per 100 km zijn

U wordt gereden door een chauffeur. Wat vond hij?

"Ik heb inderdaad een chauffeur. De dienstauto is eigenlijk een soort rijdend kantoor. Ik zit vaak achterin te werken. Mijn chauffeur is echt enthousiast, de elektrische auto rijdt namelijk heerlijk. Maar hij moest in het begin ook nog even wennen: voor hem is een elektrische auto wat meer organiseren. Bijvoorbeeld bij werkbezoeken ver weg. Dan heeft hij iets meer stress om er voor te zorgen dat de auto beschikbaar is."

Het kabinet wil dat in 2030 alle nieuwe auto's elektrisch zijn. U bent het eerste kabinetslid. Waarom gaat het zo langzaam?

"We hebben nu een proef afgerond en dat is goed gegaan. De overstap naar elektrische auto's kan niet van het ene op andere moment. Dienstauto’s van bewindspersonen moeten aan allerlei eisen en regels voldoen in verband met de veiligheid. En ook voor leden van het kabinet geldt dat ze pas een nieuwe auto krijgen als de oude aan vervanging toe is”.

 

Stientje van Veldhoven staat de pers te woord (archieffoto) Stientje van Veldhoven staat de pers te woord (archieffoto)

Er zijn nog veel te weinig laadpalen. Hoe zit dat rond de Tweede Kamer en uw ministerie?

"Ook hier is het af en toe nog zoeken. Maar in de parkeergarage van ons ministerie zijn in elk geval alvast genoeg laadpunten. We gaan de komende jaren sowieso veel laadpunten rond de overheidsgebouwen bouwen. De rijksoverheid wil in 2028 met alleen maar schone auto’s rijden."

Gaat u de elektrische dienstauto ook privé gebruiken?

"Dat is regelmatig nodig, omdat we ook in privétijd voor ons werk soms ergens heel snel moeten kunnen zijn."

In 2030 moeten alle nieuwe auto's elektrisch gaan rijden. Dan moet er nog een hoop gebeuren.

"Dat klopt. Elektrisch rijden is nu nog niet voor iedereen een aantrekkelijke optie. Maar er verandert veel. Elektrische auto’s worden snel goedkoper en we gaan de aanschaf ervan stimuleren door aankoopsubsidies en fiscale voordelen. Daardoor zijn er straks ook goede tweede- en derdehands elektrische auto’s. Ook komen er de komende jaren heel veel laadpalen bij. En in tankstations voor waterstof trouwens.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore