Ga naar de inhoud
Klap voor vertrouwen

Vervelende week voor Wiebes: na blunder energierekening nu fout bij KNMI

Een vervelende week voor minister Eric Wiebes. Na de verkeerde voorspelling over de stijgende energierekening, moet hij zich vandaag verantwoorden over foute KNMI-metingen van de Groningse aardbevingen. "Heel vervelend", erkent Wiebes. "Dit zorgt mogelijk voor nieuwe onzekerheid onder bewoners."

De minister van Economische Zaken heeft niet zijn beste week gehad, als het gaat om het vertrouwen van de burger. "Maar ik ben nu vooral bezig om de fout bij het KNMI op te lossen. Ik wil nu duidelijkheid voor de bewoners", reageerde Eric Wiebes bij de inloop van de Ministerraad.

Vervelend voor vertrouwen

Begin deze week lag minister Wiebes onder vuur vanwege de verkeerde voorspelling van de energierekening. Die stijgt harder dan verwacht: in werkelijkheid gemiddeld met 334 euro per jaar. 'Een serieuze zorg' voor het kabinet, zei een balende Wiebes.

Meevaller
Lees ook:
Meevaller voor honderdduizenden ouders door fout Belastingdienst: zo werkt het

Gisteren maakte Wiebes bekend dat er ook bij het KNMI fouten zijn gemaakt. Het KNMI heeft de apparatuur voor het meten van de Groningse aardbevingen verkeerd afgesteld.

Het weerinstituut verwacht dat het effect van de fout klein is, maar minister Wiebes wil duidelijkheid voor de Groningers. "Dit is erg vervelend voor het vertrouwen van de bewoners en zorgt mogelijk voor nieuwe onzekerheid. Daarom willen we duidelijkheid."

Deel
Lees ook:
Deel KNMI-metingen Groningse aardbevingen 'niet correct': Kamer wil uitleg

Fout ontdekt

In augustus werd bij het KNMI ontdekt dat er problemen waren met de metingen. Dit leidde tot onderzoek, waarna in november de oorzaak werd vastgesteld. De afstelling van de versnellingsmeters werd in december bijgesteld.

Het KNMI informeerde de minister niet over de situatie en biedt hiervoor excuses aan.

'Weer klap voor vertrouwen'

De Kamer wil weten hoe het precies zit. De PvdA en SP willen snel een debat met minister Wiebes. "Dit is weer een klap voor het vertrouwen" van de Groningers, zegt Sandra Beckerman (SP). "Dit is echt niet ok", twittert VVD'er Dilan Yesilgöz. "Er mag geen twijfel ontstaan over meetgegevens."