Erfgoed beschermen

Nieuwe klus voor oud-D66-leider Alexander Pechtold

21 februari 2019 14:00 Aangepast: 21 februari 2019 17:06

Oud-D66-leider Alexander Pechtold heeft een nieuwe klus. Hij gaat onderzoeken of ons cultureel erfgoed wel voldoende wordt beschermd. Dat doet hij in een speciale commissie in opdracht van minister Van Engelshoven (Cultuur).

De kwestie speelde laatst weer toen prinses Christina een tekening van Peter Paul Rubens liet veilen in New York. Had die niet voor Nederland behouden moeten blijven? Daarvoor is de Erfgoedwet in het leven geroepen. Minister Van Engelshoven wil dat de commissie onderzoekt of die voldoet.

"Verstandig dat de minister daar eens goed naar gaat kijken", zegt Pechtold. "Want de afgelopen jaren speelde het vooral op als plotseling iets verkocht dreigde te worden." Hij gaat zijn onderzoek doen namens de Raad voor Cultuur.

700 voorwerpen

Op die erfgoedlijst staan een kleine 700 voorwerpen. Pechtold zegt eerlijk dat hij er ook nog nooit op had gekeken. Nu hij dat wel heeft gedaan, kan hij zich voorstellen dat er misschien wel dingen bij of af moeten. "Het prachtige schilderij van Jan Six van Rembrandt staat erop, maar ook zaken als landbouwwerktuigen en kelken waarvan je je afvraagt hoe die erop zijn gekomen. We gaan niet de hele lijst actualiseren, maar we gaan hem wel herijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ruim 6 miljoen euro voor Rubens-tekening van prinses Christina

Sinds juli 2016 is de Erfgoedwet van kracht. Die moet er onder meer voor zorgen dat belangrijke voorwerpen en verzamelingen die in particulier bezit zijn, niet voor Nederland verloren gaan. In de wet staat dat zo'n voorwerp in het zogenoemde register beschermde cultuurgoederen kan worden gezet als het wordt gezien als onvervangbaar en onmisbaar.

Houtskooltekening van Rubens

Voorwerpen in het register kunnen niet zomaar worden verkocht aan het buitenland. Ze moeten eerst worden aangeboden aan Nederlandse musea. De veelbesproken houtskooltekening van Rubens die prinses Christina in New York liet veilen, stond niet op de lijst, dus kon zij hem laten veilen. De tekening bracht ruim 6 miljoen euro op.

Werk van Peter Paul Rubens: 'Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen' Werk van Peter Paul Rubens: 'Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen'

Museumdirecteuren hadden graag de kans gehad om als eerste te bieden en waren boos dat het niet kon. Zij zien het als een morele plicht van de Oranjes om Nederlandse musea eerst een kans te geven als het gaat om nationaal erfgoed.

Doordat de tekening van Rubens niet op de lijst stond, gebeurde dat dus niet. Premier Mark Rutte zei in januari de verkoop om die reden geen probleem te vinden. De commissie-Pechtold zal die regels dus nu opnieuw onder de loep nemen.

Kamervragen

Pechtold wil niet direct op de zaak rond de verkochte Rubens ingaan. Hij wijst erop dat zijn commissie in het leven is geroepen na Kamervragen van het CDA over deze omstreden verkoop. In het najaar komt de commissie met aanbevelingen. 

Zelfs aartsrivaal Wilders applaudisseert voor vertrekkende Pechtold

Afgelopen oktober: applaus in de Tweede Kamer voor de afzwaaiende D66-leider Alexander Pechtold.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van